Sluta reducera kvinnor till mode
Sluta reducera kvinnor till mode

Efter Instagramupploppen i Göteborg skrev 17-åriga Alice Bratthammar och Amanda Ivanović en stark text på Aftonbladets kultursidor.  Till svar fick de följande drapa av den moderate riksdagsmannen Hanif Bali: 

”Men ursäkta att folk har svårt att ta ert Canada Goose-beklädda smartphonebestyckade gnäll på allvar…”

Varför reducerar den moderate riksdagsmannen Hanif Bali två tonårsflickor som vittnar om sin verklighet till Canada Goose-jackor? Varför är kvinnors ytliga attribut så provocerande?

I Sverige har hedonismen traditionellt setts som allmänt förkastlig medan asketismen, det minimalistiska och skandinaviskt avskalade, dominerat. Svarta, stilrena uniformer som lättat på ängsligheten och lindrat vår längtan efter lagomheten bredde ut sig som ett tungt täcke över landet.

Det var länge viktigare att vara som alla andra än att vara sig själv. Lägg därtill klimatkraven på fodrade stövlar och funktionella överlevnadsdräkter så har vi förklaringen till den bitvis dystra gatubilden.

Men modet är också politiskt präglat. Det demokratiska modet innebar en önskan att, åtminstone på ytan, utplåna klassklyftorna. I sann socialdemokratisk anda klädde alla ut sig till medelklass. Men i takt med att mångfalden och individualismen ökat, i takt med att illusionen om klasslösheten avtagit och alliansvindarna började viska att du är vad du bär så har modet blivit djärvare och allt fler vågar sticka ut. Inte bara en nykläckt stjärna som Yohio. 

Trots detta kan Hanif Bali trivialisera tonårsflickornas budskap. Moderaten är inte den förste mannen att moralisera över kvinnors konsumtion och deras utseende. Bali är bara en av många som historiskt har använt sig av diverse härskartekniker för att förlöjliga eller förminska kvinnor utifrån deras klädval. 

Enligt Emma Lindblad som forskar vid Centrum för modevetenskap vid Stockholms Universitet har kvinnor alltid associerats med nyckfullhet, narcissism och fåfänga medan män kopplats samman med rationalitet och nyttokonsumtion. ”I grunden bär vårt samhälle på ett kristet arv där kvinnan anses förföras av frestelser lättare än mannen. Detta har bidragit till att associera det som är kvinnligt med svaghet, ytlighet och köttslig lust.” 

Trots vår jämställdhetskamp cementeras stereotyperna och reproduceras genom exempelvis Desperate Housewives och Hollywoodfruar. Detta bidrar till att befästa maktrelationer mellan män och kvinnor. Riksdagsmannen Hanif Bali vandrar därmed på en sedan länge upptrampad och utsliten stig. Hög tid att trampa upp en ny!

+ Bra ledarskap. Gina Dirawi & Danny Saucedo – Melodifestivalens fantastiska programledare! 

– Patientsäkerhet. Sjuksköterskor vid Karolinska slår larm om platsbrist och underbemanning. Deras chef förnekar och säger att det är värre på Huddinge. Patientsäkerhet?

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset