Den 1 april i år trädde en lagändring i kraft som gör det möjlighet för singelkvinnor att få hjälp till assisterad befruktning. Efter det slog socialstyrelsen larm om akut spermabrist. Jakten på den förlorade satsen väcker många frågor i mig. Hur kommer det sig att sperma lämnas överallt – från toaletter på krogen till perronger i tunnelbanan – men inte i sanitära koppar på Sveriges universitetssjukhus?

Frågan om sperma har kommit på tapeten sen socialstyrelsen larmat om akutbrist runt om i Sverige. Det är till följd av en lagändring som ger ensamstående kvinnor rätt till hjälp att bli gravida genom donation. Resultat beräknas bli att det behöver göras cirka 3 400 fler behandlingar under det första året.

►LÄS MER: Akut brist på donerade spermier

Nu varnas det för att ensamstående kvinnor kan behöva köa för vård i upp till fyra år. Vi kan alltså konstatera att det behövs fler donatorer. Fler män måste bli villiga att onanera på frontlinjen. Jag vill förstå varför inte fler väljer att donera sin sperma. Det är min upplevelse att män i allmänhet är väldigt frisläppta med den.

Att ha sex utan kondom med diverse personer efter en utekväll verkar inte vara några problem. Att onanera på toaletter på krogen eller i en semi-privat tunnelbanevagn har jag tyvärr fått bevittna att det inte heller är något problem.

Det slösas verkligen vilt med satsen, men när det kommer till att ge den ett syfte så är det inte lika enkelt. En vän till mig förklarade det som att hans sperma är fri för alla att njuta av, men som ingrediens för att göra ett barn har den ett pris. Kanske är det vad som saknas för att göra burkarna på sjukhusen mer attraktiva?

LÄS MER: Nu får svenska singelkvinnor rätt till insemination: ”Var på tiden”

Det skulle säkert locka några att blanda nytta med nöje, men pengar är en för enkel förklaring. De flesta jag har pratat med har inte beskrivit det som en fråga om ersättning. Den vanligaste anledningen bland mina vänner är att det helt enkelt inte blivit av. Fast det blir ju av, eller hur? Som jag nämnde tidigare så ser samhället ut att fullständigt drunkna i sperma. Det blir bara inte av på sjukhusen, det är inte trendigt att donera sperma, och det måste ändras.

Att ge blod är en stabil trend, 3 av 100 donerar blod på sjukhus eller via mobila blodgivningsenheter som blodbussen. Som blodgivare finns det precis som för spermadonatorer inte några stora pengar att tjäna. Att ge blod kan ibland upplevas som obehagligt, vissa får ont och känner sig yra efteråt. Det behöver inte spermadonatorer oroa sig för om det utförs på rätt sätt.

►LÄS MER: Kvinna blev kär – i sin spermadonator

Här kan det finnas en strategi värd att inspireras av för att lösa den akuta bristen. Genom att synliggöra problemet och utöka tillgängligheten blir det lättare för män att få handen ur fickan och dela med sig till de behövande. Konsekvenserna av välvilliga män som rusar hysteriskt mot donationsbussen när den rullar fram längs våra gator, likt barn mot en glassbil, är ett senare problem.

Matilda Karlsson

Journaliststudent på JMK i Stockholm

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt