CISSI WALLIN: Varje år behöver jag skriva den här texten. Varje förbannade år. Flera gånger. Trots att tiden är upplyst, folk kan googla, medias och Cancerfondens ständiga rön cirkulerar.

Det är inte min bleka hy som är problemet, det konstiga och upprörande (jo, en del tycks rent provocerade av att jag flyr pressandet), det är solen. Och solhysterin. Härom dagen snackade jag med Mia. Hon är i min ålder och hudcanceröverlevare. Hon var 24 när hon blev sjuk. Eller sjuk och sjuk, där och då var det mest en märklig fläck på axeln. I dag, såhär med facit i hand ångrar hon alla timmar i solen. Alla desperata försök att bli lite brunare, lite "fräschare". Mia är en av dem som överlevde, en av dem som inte föll offer för en sjukdom som dödar fler svenskar än trafikolyckor. Landets näst vanligaste cancerform. Idag bär Mia stor solhatt. Precis som jag. Vi sitter i skuggan från den starka försommarsolen och pratar om livets skörhet. Om varför man så ofta prioriterar så skevt. Om ideal och normer och hur starka de är. Även för någon som tror sig vara opåverkad.

Du gör vad du vill med din kropp. Med din hy. Men sluta sprida brunhets! Sluta mät lyckad semester efter mest bränna. Fundera över varför det är såpass viktigt att pressa sin skandinaviska blek-lekamen till fara för hälsa och liv? Varför det känns värt det? För rent krasst kostar ju ditt och/eller andras orimliga solhetsande mängder av skattepengar. Som givetvis kunde ha lagts på annat. Sådant som inte är totalt självförvållat.

Utomlands skrattar de bara åt oss. Spanjorerna, grekerna, marockanerna som flyr undan förmiddagssolen medan korkade svennar parkerar sig på stranden, utan parasoll. När jag var liten mobbade de mig för min blekhet. De skrek "spöket" och låste in mig på toaletten De fick mig att hata min hudfärg. Bränna mig i solen och köpa massa brun utan sol-klet. Vad jag hört så fick en av mina värsta mobbare malignt melanom häromåret. Hudcancer. Det som årligen dödar fler svenskar än trafiken, du vet.

En färsk undersökning visar att nästan fyra av tio som tidigare haft malignt melanom fortsätter att pressa. För att komma åt den åtråvärda brännan. Hej lärdom? Tydligen inte. Och svenskar solar i snitt mer än andra, vid sidan av italienare. Som trots allt överlag har ett lite mer tillåtande pigment. Ändå ska vi vara värst. Hetsa de få soltimmar vi har. Jag hatar fan sommaren av och till för all denna passa på-hets. Nej. Jag vill inte sola. Nej. Jag badar helst inte. Låt mig vara ifred för bövelen! Låt mig få sitta med min bok under en stor hatt och se genomskinlig ut.

Gör vad du vill med din kropp. Med din hy. Men fundera gärna ett varv extra över solhets och det provocerande i att inte vilja eller våga sola. Och läs gärna på lite mer på Cancerfondens hemsida.

+ UV-hatten jag just köpte till min bäbis. Båtsommaren är räddad! 

- Krokodilskinnskärringar i glasskön som kommer fram och frågar varför jag är så blek.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset