Våra kroppar. Vi kvinnor. Det börjar redan när vi är små. Var femte svensk sjuårig flicka vill banta, enligt nya rön. Och spolar man fram, genom tonår där kroppen står i främsta fokus för granskning och ångest så landar vi hos kvinnor i min ålder. Vi runt trettio. Då är samhället sällan sena med att påpeka att vi borde skaffa barn. Eller ännu hellre - spekulera vilt i huruvida vi faktiskt redan är på smällen.

Nu är jag ju ingen kändis som världsartisten Beyonce eller stjärnskådisen Keira Knightley, som senaste tiden dragits med envisa spekulationer kring sina eventuella bullar i ugnen, i otalig press och sociala medier världen över. Varför? Någon liten putning på magen på en bild. Något rykte från "säker källa". Men jag är också kvinna, i "den" åldern. Som nu råkar vara höggravid. Fast jag fick frågor och kommentarer där det togs för givet långt innan själva befruktningen ägt rum. Som att min kropp är någon vandrande recensionsupplaga. Alla får tycka, tänka och klämma! Borde jag ha ställt mig naken på valfritt torg med en spritpenna till allmänt förfogande? Så fort den värsta post-tonårskroppsångesten lagt sig så kom nästa epok - att närma sig åldern när man "borde" tänka på att avla ungar. Och det är ju inte direkt män som får tjatet och frågorna. Det är vi med vagina. 

Åter till kändiskvinnorna. Nästan alltid smala, vältränade brudar som bara inte får lägga på sig några gram utan att det genast ska jagas babymagar. Kolla även på prinsessan Madeleine under förlovnings och bröllops-ståhejet. Några klänningar med "misstänkta veck runt magen" gjorde henne gravid i tidningar och bloggar. Eller hennes syrra som tydligen varit på smällen i två år nu, om man ska tro allt man läser. 

De kanske bara var lite gasiga på de där bilderna? Det hade jag också blivit av att ha titeln prinsessa i en såpass skev samtid och skruvad värld.

Beyonce är kanske gravid. Eller så är hon inte det. Detsamma gäller Keira Knightley, din kollega och alla andra kvinnor i hela världen. Lämna det bara. Låt oss ha livmoder och eventuella trivselkilon eller gasiga ballongmagar ifred! Släpp den här besattheten vid andras fertilitet och högst personliga val och längtan. Släpp synen på kvinnokroppen som ett ständigt objekt för granskning och recension! 

Om vi nu vill att noll sjuåriga flickor ens ska vidröra tankar över om de är "för tjocka" eller inte så kan vi ju börja med att sluta recensera våra och andras kvinnokroppar mitt framför näsan på dem. Det finns ju så trots allt så mycket annat att snacka om.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset