Om dina ungar är magsjuka så har de inget på förskolan att göra. Andra barn kan bli riktigt sjuka. Dessutom vill ingen sitta och äta mitt emot någon som kaskadkräks i gröttallriken, skriver Lisa Brynedal.

Jag hatar barn.

Nej, jag hatar barn som kräks.

Eller nej, jag hatar deras föräldrar, som liksom tycker att det där med magsjuka minsann inte är kul, men man kan väl skicka kidsen till förskolan ändå? En spya betyder väl inte magsjuka, eller? Och att lillsyskonet har kräkts precis hela natten gör väl inget? Storasyskonet är ju inte sjukt!

► LÄS MER: 10 saker förskollärare stör sig på hos föräldrar

Hear me out: Det spelar visst roll. Det spelar hur stor roll som helst. Det spelar roll för alla högriskbarn, de där som kan bli riktigt, riktigt sjuka, och till och med dö av en magsjuka. Det spelar roll för att det inte är trevligt för någon att äta mitt emot någon som kaskadkräks i gröttallriken. Och dessutom spelar det sjukt stor roll eftersom jag personligen hatar magsjukor och kräk så mycket att jag mellan oktober och maj varje år nästan ångrar att jag skaffade barn.

Här följer några argument från föräldrar som tycker att det är helt okej att lämna sjuka barn eller deras ännu inte kräkiga syskon på förskolan eller lågstadiet:

Ingen tycker att det är roligt att ha magsjuka, men så är det bara.

Ingen tycker att det är kul att halka på isgator och bryta benet – därför sandar vi! För att liksom minska risken att folk drabbas av lårbensbrott, stukade handleder och krossade skallar.

Man kan ju inte hålla hela familjen hemma för att en är sjuk!

Jo, det kan man visst. Låt mig berätta varför: Tänk 48 timmar. Eller ännu hellre 72. För en familj på fyra personer blir det – med lite oflyt – 12-15 dagar hemma. Två arbetsveckor. Skitdyrt, jag vet, och skolplikt och… Men tänk så här: Om du är schysst mot din arbetsgivare stannar du hemma när resten av familjen hulkar över hinken. Du minimerar då risken att smitta andra på din arbetsplats, vilket blir ekonomiskt fördelaktigt för arbetsgivaren.

Är du dessutom schysst mot folk i din omgivning så ger du blanka fanken i att skicka barnen till förskolan eller skolan av exakt de anledningar jag har framfört angående de här två dumma argumenten.

► LÄS MER: Många bakterier skyddar mot magsjuka

Mot en förkylning kan man ta en Ipren och tycka synd om sig själv. Man kan mata snorungar med vaniljglass och se Frost för fyrahundraåttiofemte gången. Men när det kommer till magsjukorna vill jag säga följande: Hur svårt är det att visa hänsyn? Hur svårt är det att tänka efter en extra gång?

Helt enkelt – vad är problemet, lilla vän?

Lisa Brynedal

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset