Från och med oktober i år kan man inte längre köpa en kopia av designern Arne Jacobsens äggstol för 4 500 kronor. I stället får man vackert betala det tiodubbla, som originalet kostar.

Interior Addict

Designern Arne Jacobsens äggstolar är populära som kopior. Men den som vill ha en får snabba på.

Nu ändras brittisk lag, som hittills har gjort det möjligt för brittiska företag att göra kopior av kända designermöbler, och sälja dem på den skandinaviska marknaden. Upphovsrätten förlängs nu från 25 år efter skaparens död, till 70 år som i resten av Europa.

– Vi har flera tusen kunder i Sverige, vad tycker de om det här? Det här var inte designernas vilja, säger Bob Brinklow som är manager consulant på möbelföretaget Interior addict.

Den danska designern Arne Jacobsens möbler är särskilt populära, och även företag som Swiveluk och Vita interiors har hans äggstol i sitt sortiment. En stol som i original kostar närmare 45 000 kronor, men som kopia går att köpa för en tiondel av priset.

På designföretagen tar man dock emot lagändringen med öppna armar.

– Förändringen skickar en efterlängtad signal till industrin att designers rättigheter är lika viktiga som en författares eller musikers, säger Jacob Holm som är chef för möbeltillverkaren Fritz Hansen, till danska Politiken.

Estland och Rumänien är nu de enda länderna i Europa som fortfarande har lagen om 25 års upphovsrätt när det gäller industriproducerad design. Och ett alternativ för de brittiska företagen är förstås att flytta dit.

– Men det är en dyr och svår process. Och vad säger att lobbyisterna inte sätter igång där också? säger Bob Brinklow.  

Redan nu reas designkopior för fullt, och går inte förslaget på ett års övergångsperiod igenom, kommer det att fortsätta så tills verksamheten måste upphöra i oktober.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset