Stan Wawrinka med US Open-pokalen.
Stan Wawrinka med US Open-pokalen.

Han besegrade både nerver och kramp – och världsettan Novak Djokovic i finalen i US Open.– Det här var den mest smärtsamma grand slam jag spelat, säger Stan Wawrinka.

Schweizaren, som tränas av Magnus Norman, vände och vann tennisfinalen på Flushing Meadows i New York med 6–7, 6–4, 7–5, 6–3 och satte därmed stopp för att en småskadad Djokovic skulle ta hem turneringen för andra året i rad. Matchen varade i nästan fyra timmar.

– Jag kom hit utan målet att vinna, men varje gång jag klev på banan gjorde jag mitt bästa för att vinna varje match, säger Wawrinka.

Han har tillbringat nästan 22 timmar på banan under US Open, nästan dubbelt så lång tid som Djokovic, som i flera matcher gått vidare då motståndare lämnat walk over eller get upp på grund av skada.

– Det här var den smärtsammaste grand slam jag spelat, fysiskt och mentalt. Jag var så nervös att jag skakade inför finalen. Och jag började gråta när jag pratade med Magnus Norman. Jag blev sedan trött redan i början av matchen och kände krampen komma i tredje setet, säger Wawrinka.

Krampsmärtor

Han säger att han var beslutsam, han ville verkligen inte visa Djokovic hur ont han hade.

– Jag bara gav allt jag hade och försökte vinna.

31-åringen är den äldste vinnaren i US Open på 46 år. Han tog sin första ATP-titel redan för tio år sedan, men de riktigt stora segrarna dröjde till 2014 då han vann Australian Open genom finalseger över den dåvarande världsettan Rafael Nadal. I fjol vann han Franska mästerskapen då han besegrade världsettan Novak Djokovic och den tredje slam-titeln kom alltså i US Open genom en ny seger över världsettan.

– Det finns inga hemligheter. Vill du besegra en världsetta måste du ge allt, acceptera och gilla lidandet, säger Wawrinka.

Blödande tå

Djokovic som vunnit US Open två gånger och förlorat fem finaler, tog en medicinsk timeout två gånger under fjärde set. Men då var det inte axelproblemen som var bekymret utan en blödande tånagel.

– Jag hade svårt att röra mig, säger Djokovic.

Han hyllade sin motståndare efter den dramatiska matchen.

– I de avgörande ögonblicken var han bättre, han var tuffare mentalt, han visste vad han skulle göra, säger Djokovic.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset