Försvarsminister Peter Hultqvist träffar svenska journalister i Bryssel efter tisdagens EU-möte.
Försvarsminister Peter Hultqvist träffar svenska journalister i Bryssel efter tisdagens EU-möte.

EU utökar försvarssamarbetet både internt och med Nato – även om stegen än så länge är små.Och fortsättningsvis dominerar oron över vad Donald Trump egentligen har för planer som president i USA.

Efter två dagars möten i EU-kretsen och med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är försvarsminister Peter Hultqvist (S) nöjd med det fördjupade samarbete som är på gång.

– Vi är ju överens om att vi ska försöka stärka varandra på olika sätt och att organisationerna ska agera för att komplettera varandra. Det vi främst ser möjligheter att jobba tillsammans med är civil-militär krishantering och områden som cyber och hybrid, säger Hultqvist på en pressträff i Bryssel.

Just cyber och hybrid tillhör försvarspolitikens moderna modeord och handlar om att bekämpa dataangrepp och tillslag som traditionellt inte skulle betecknas som krigföring, i stil med sabotage av radiomaster eller vattentäkter.

Stor enighet?

Med tanke på att både EU och Nato de senaste åren fått en försämrad relation till Ryssland är det inte konstigt att EU:s och Natos centraler på de här områdena ligger i öst. I Riga finns ett strategiskt informationscenter. I Tallinn finns ett cybercenter – och snart väntar ett hybridcenter i Helsingfors, där även Sverige är intresserat av att delta.

– Vi finns bland de länderna, men diskussionerna är ännu på ett tidigt stadium, berättar Hultqvist, som tycker sig se ett starkt intresse för samarbete bland kollegorna.

– Det finns en väldigt stark strävan efter enighet inom EU och en väldigt stark kompromissvilja från olika parter att få ihop EU hela tiden. Och det kanske hör ihop med allvaret i den tid vi lever i, med allt det som skett i Ryssland. Och jag tror också att det amerikanska valet har skakat om.

Stöd för Ukraina

Osäkerheten kring Donald Trump har märkts tydligt under försvarsministermötet. Nato-chefen Stoltenberg betonar ändå att han litar på att den tillträdande presidenten ska leva upp till USA:s åtaganden i militäralliansen.

Men han säger också att Nato står fast vid sitt stöd till Ukraina.

– Vi kommer aldrig att respektera eller acceptera de övergrepp som begåtts mot Ukrainas territoriella integritet och suveränitet och det är därför som vi har svarat på det sätt som vi har gjort mot den ryska aggressionen, säger Stoltenberg i Bryssel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset