Streamingtjänster som Netflix välkomnades av många stressade småbarnsföräldrar när de började dyka upp för några år sedan. Men frågan är om det inte snarare ökat stressen än lindrat den.

Henry Lundholm

Sara Taube lärde sig hantera barnens tv-tittande och spelande genom att sätta tydligare gränser.

Många föräldrar jublade när streamingtjänster som Netflix kom. Här fick de ett obegränsat utbud av barnprogram i mobilen, Ipaden eller på teven, närhelst de behövde distrahera, underhålla eller lugna barnen. Men frågan är om inte det som skulle vara stressade småbarnsföräldrars räddning har vänts emot dem.  

I dag är stressen över det ständiga tjatet, det ständiga förhandlingen om hur och när och hur mycket tid barnen får tillbringa framför "skärmen" vara ett av de stora samtalstrådarna på föräldraforum som Familjeliv.se och på sociala medier. 
 
Sara Taube och hennes sambo har hittat en strategi för att reducera tjatet om tv och dataspel. Deras son Albin, 5,  fastnade för Diego, en tecknad serie i tre säsonger, som alla ligger ute på Netflix. 
 
– Problemet var att det är så lättillgängligt hela tiden och Albin hade liksom ingen gräns för hur länge han kunde titta. I början sa vi att han "inte skulle titta för mycket" men det var ju inte så tydligt varken för oss eller honom.
 
Efter att Sara och hennes sambo satt tydligare gränser för tittandet har det blivit bättre.
– Jag visar på hur det ser ut på klockan när han ska sluta spela. Vi brukar också tajma tv-tiden med programmet så att vi slipper slå av mitt i. Sedan är det viktigt att förbereda barnen på att vi snart måste sluta titta. 
 
Men när barnen blir så gamla så det är hemma hos kompisar själva, blir det genast mer komplicerat.  
– Albin kommer ibland hem från kompisar och berättar att de spelat eller tittat på teve. Det är ju svårt att veta vad man kan ställa för krav på andra föräldrar. 

Barnläkaren: Förhandla inte!

Sätt gränser och håll dem. Och börja för allt i världen inte förhandla. Det är barnläkaren Hugo Lagercrantzs rekommendation till småbarnsföräldrar med Netflixberoende barn.

Han anser att en eller två timmar är en lagom dos "skärmtid" varje dag för ett barn. 

– Det är ingen som vet än hur den här generationen kommer att påverkas av tekniken. Därför bör man vara försiktig. Barn som tillbringar för mycket tid framför datorn riskerar att tappa förmågan att avläsa sociala koder och får en felaktig uppfattning av hur verkligheten fungerar. 

Lösningen är att sätta gränser. Ingenting nytt under solen alltså, när det gäller barnuppfostran. 

– Många föräldrar i dag är för mesiga. Man ska inte förhandla med barn och behöver inte ens förklara varför. Man ska sätta en gräns som man sedan inte ruckar på. Barn har inte förmåga att själva avgöra vad som är bäst. 

Hugo Lagercrantz jämför Netflix- och dataspelsberoendet med suget hos en alkoholist. 

– Det handlar om ett belöningssystem som aktiveras av vissa grejer. En kokainist tänder på kokain. Är man nikotinist så aktiveras det här belöningssystemet av det. 

Och precis som för människor med andra beroenden måste tillgängligheten begränsas. Där har föräldrarna ett avgörande ansvar, menar han, och förvara Ipads och mobiler utom synhåll för barnen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset