FN-monumentet på Gärdet är av nationellt intresse och är tillägnat de svenska soldater som dött i FN-tjänst utomlands. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang) 
FN-monumentet på Gärdet är av nationellt intresse och är tillägnat de svenska soldater som dött i FN-tjänst utomlands. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang) 

En man i 35-årsåldern är häktad misstänkt för att försökt spränga FN-monumentet i Stockholm. Mannen nekar till anklagelserna om försök och förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse, skriver Expressen.

Det var i onsdags som polispatruller och den nationella bombgruppen gick in i en lägenhet på Östermalm i Stockholm. Polisen gjorde då en husrannsakan som sedan kunde kopplas till ett misstänkt bombförsök vid FN-monumentet vid Sjöhistoriska museet på Gärdet i Stockholm, skriver Expressen. I december hittade polisen en hemmabyggd rörbomb som var placerad under monumentet. 

► LÄS MER: Småbarnspappa i Malmö hade bombfabrik i lägenheten 

Polisens tekniker konstaterade att bomben antänts med ett tomtebloss, men att den aldrig exploderat. Runt bomben fanns en bit eltejp som hade dna-spår som ledde till den 35-årige småbarnspappan. Under husrannsakan i hans hem hittade polisen flera föremål som togs i beslag, bland annat tre större metallflaskor som påminner om rörbomben som hittades på Gärdet. 

Mannen nekar till brott, men har i förhör uppgett att han är intresserad av bygga raketer och att nyårsafton är ”som julafton för honom”. Han uppger att han bygger om raketer som han sedan testar och menar att han ”troligtvis” gjort detta i närheten av FN-monumentet.  

► LÄS MER: Man försökte bygga kärnreaktor i köket 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott