Nu planar Socialdemokraternas ökande opinionssiffror ut. Samtidigt vänder Moderaterna sin nedåtgående spiral och ökar sitt väljarstöd för första gången sedan februari.

Efter de senaste månadernas medvind i väljaropinionen tycks nu Socialdemokraternas smekmånad vara över.

I Yougovs senaste mätning för maj har stödet för partiet planat ut och till och med minskat något jämfört med föregående månad – från 34, 4 procent i april till 34, 3 procent i maj.

– Man har plockat hem det sympatikapital som finns i väljaropinionen och att man inte har så mycket mer att hämta just nu i alla fall, säger Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Sedan Håkan Juholts avgång som partiledare i januari har Socialdemokraterna gått från rekordlåga opinionssiffror på 21, 9 procent till att nu vara Sveriges största parti, enligt Yougov.

Men trots det tros partiets problem inte vara över. 

– Ledarkrisen är över, opinionskrisen är över. Men det som ledde till Socialdemokraternas kris var väl snarare att det behövdes en ideologisk förändring, och den kan man ju fundera
på om den har ägt rum,
säger Henrik Oscarsson.

För Moderaterna, som haft några stormiga månader bakom sig, har det i stället vänt. Från att förra månaden ha varit nära att hamna under 30 procents-strecket till att nu ha 31, 1 procent av väljarstödet.

Samtidigt är förtroendet bland partiledarna störts för Reinfeldt följt av Löfven, enligt mätningarna.

–Hela valrörelsen blir mer och mer en förtroendekamp. Det är inte så våldsamt stora ideologiska skillnader i politiken just nu.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset