SMHI varnar för ishalka. Många olyckor har skett under morgonen. Och nu utvidgas området. Arkivbild.
SMHI varnar för ishalka. Många olyckor har skett under morgonen. Och nu utvidgas området. Arkivbild.

Halkan slog till på många håll under fredagsmorgonen. Bilar och lastbilar i diket, krockar, singelolyckor och viltolyckor.Och nu varnar SMHI att halkan består i Svealand under förmiddagen och utfärdar nya varningar för flera områden.

SMHI hade utfärdat en klass 1-varning för norra: Svealand. Halka och nederbörd med risk för ishalka och underkylt regn i Närke, Västmanland, Dalarna och Värmland.

– Men vi har nu utökat området så det också sträcker sig över Gävleborgs län, Uppsala län och norra delen av Stockholms län, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

– Vad vi kan varna för är för plötslig ishalka, den som kommer hastigt. Men vi är i den tiden på året när det är halt av andra anledningar också, säger hon.

Rapporter kommer in

När morgontrafiken kom i gång börja rapporterna komma in. Då hade halkan också drabbade andra områden, som Sjuhärad, Småland och Skåne. Ett axplock ger en bild av vad som händer.

Utanför Hässleholm i Skåne kolliderade två bilar. En person blev fastklämd.

– Det är mycket halt på platsen. Tre personer har förts i ambulans till sjukhuset, säger Kim Hild som är presstalesman hos polisen i Skåne till Göteborgs Posten.

I Värmland mellan Arvika och Kil krockade en personbil och en lastbil. Lastbilen fick sladd på släpet och kolliderade med personbilen innan den hamnade i diket.

– Det ska vara fruktansvärt halkigt, säger Hans Berged räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Karlstad till Nya Wermlandstidningen.

Hade änglavakt

Med halkan ökar också risken för vilolyckor. I Ulricehamn hade en förare änglavakt. När han väjde för ett rådjur fick bilen sladd, åkte ut i terrängen och hamnade på taket. Men föraren kunde ta sig ut oskadd.

Vid infarten till Vaggeryd kolliderade en lastbil och en bil.

– Det är mycket halt på platsen, säger Robert Roslund, inre befäl på räddningstjänsten till JönköpingsPosten.

En personbil voltade på väg 673 norr om Västerås. Han kunde själv ta sig ur bilen.

– Just nu är det är väldigt halt på småvägarna i länet, säger Joakim Lindqvist, inre befäl hos räddningstjänsten i Västmanland till Västmanlands Läns Tidning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset