Detta är kvinnors uppfattning om idealutseendet. Och männens drömkvinna...
Detta är kvinnors uppfattning om idealutseendet. Och männens drömkvinna...

Männens drömkvinna skiljde sig från kvinnans uppfattning av det perfekta utseendet enligt sminkföretagets undersökning. Undersökningen har kritiserats för att cementera många kvinnors redan problematiska självbild. Genusvetare: Vi har lärt oss att se igenom sådana här bilder.

Escentual.com
Så här ser männens drömkvinna ut, enligt undersökningen.

Kvinnorna i undersökningen vill ha Blake Livelys näsa.

Männen däremot föredrog Miranda Kerrs smalare näsa.

Männen gillar Shakiras blonda hår.

…  medan kvinnorna föredrar Freida Pintos mörka hårsvall.

Bägge könen tycker att Megan Fox har den snyggaste hakan.

De kommer med regelbundna mellanrum – undersökningarna som ”knäcker koden” för det perfekta ansiktet. Och vanligtvis är det den kvinnliga skönheten som är satt under lupp. Så även den här gången, då ett kosmetikaföretag låtit ett okänt antal kvinnor respektive män pussla ihop olika drag från ett urval av givna kvinnliga kändisar.  De olika delarna har sedan morfats ihop till en fiktiv bild av hur männen respektive kvinnornas bild av det perfekta utseendet.

Bilderna visar två välmejkande kvinnor med det typiskt fotoshoppade släta hyn. Valet av ansiktsform, hårfärg och ögonbrynens buskighet skiljer sig, medan ögon och haka är densamma i kvinnornas och männens versioner. Männen gillar Shakiras blonda hår, medan kvinnorna föredrar Freida Pintos mörka. Kvinnorna vill ha Blake Livelys näsa medna männen tycker mer om Miranda Kerrs, smalare. Bägge könen tycker att Megan Fox har den snyggaste hakan.
Renita Sörensdotter, forskare i genusvetenskap vid Stockholms universitet ser flera anledningar att vara kritisk mot undersökningen.
– Man har satt ihop bilder som redan är svåra att nå upp till. När de dessutom har kokat ihop det till något slags fiktivt ideal blir det nästan omöjligt att komma i närheten av. Dessutom är det ett ideal som ser bra ut på bild, men som kanske inte skulle se attraktivt ut i verkligheten eftersom det skulle bli för mycket.
– Man måste också fråga sig i vilket syfte undersökningen är gjord. Kvinnorna är ju väldigt sminkade till exempel. Vad vill de sälja?
Undersökningen, som spridits på internet det senaste dygnet, har kritiserats av amerikanska psykologer och genusvetare för att cementera många kvinnors redan så problematiska syn på sin kropp.
Men den senaste tidens diksussion kring hur photoshop kan förändra utseendet, har lett till att både män och kvinnor blivit duktigare på att se igenom sådana här bilder, menar Renita Sörensdotter.
– Människor har lärt sig att se igenom sådant här. De vet att bilderna är fiktiva, man har lagt till och dragit ifrån.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om smink