Fler äter kyckling, och fler smittas av campylobacter. Arkivbild.
Fler äter kyckling, och fler smittas av campylobacter. Arkivbild.
Hälsa TT

Magsjukebakterien campylobacter är inte längre en sommarsmitta. Nu drabbas svenskarna även på hösten och vintern.

En orsak är att fler kycklingar bär på smittan.

I Skåne drabbades rekordmånga – 1 438 fall – förra året, skriver Sydsvenskan. Något som oroar smittskyddsläkare är att infektionen inte minskat under hösten.

Campylobactinfektion brukar vara en sommarsjuka. Man lägger fram kyckling till grillen och blandar sallad i närheten. Men nu i januari har vi noterat runt 180 fall och det är mer än dubbelt så många som det brukar vara den månaden, säger Håkan Ringberg, biträdande smittskyddsläkare, till tidningen.

I hela Sverige smittades i fjol över 11 000 personer, en ökning jämfört med tidigare år. Under hösten rapporterades mer än dubbelt så många sjukdomsfall än normalt i landet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Orsaken är att allt fler äter färsk kyckling, och att det finns mer smitta i svenska kycklingbesättningar. Förekomsten varierar kraftigt, enligt Elina Lahti, epidemiolog på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

Tyvärr är det så att vi nu fått problem med besättningar som oftare drabbas, säger hon till HD.

Den som vill minska risken för att bli sjuk ska tvätta händerna ordentligt i samband med hanteringen av rå kyckling och genomsteka kycklingen.

Fler äter kyckling, och fler smittas av campylobacter. Arkivbild.

Fler äter kyckling, och fler smittas av campylobacter. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset