Ett sms med en länt till en sajt som tar betalt för att gå ur svenska kyrkan skickas nu ut till många svenskar.
Ett sms med en länt till en sajt som tar betalt för att gå ur svenska kyrkan skickas nu ut till många svenskar.

Ett sms från ett företag som mot betalning erbjuder hjälp att gå ur Svenska kyrkan har nyligen skickats ut till många svenskar. Men att gå ur Svenska kyrkan kostar ingenting, och marknadsföringen kan dessutom vara olaglig.

”Hej, du har fått ett tips från en vän: Spara tusentals kronor varje år på din skatt genom att gå ur Svenska kyrkan”. Så lyder ett sms som i dagarna skickats ut till många svenskar.

Meddelandet innehåller en länk till en sajt där besökaren kan anmäla sitt urträde genom att fylla i sina uppgifter. Gör man det skickas en faktura på 369 kronor, skriver Dagens Nyheter.

Att gå ur Svenska kyrkan är helt gratis. Vem som helst kan göra det genom att kontakta sin församling, eller genom att ladda ner en blankett gratis från Svenska kyrkans hemsida.

LÄS MER: Polisen varnar: Din faktura kan fångas upp av bedragare

Att ta betalt för tjänster som egentligen är gratis är inte olagligt i sig. Däremot måste den informationen ges till kunden vid köperbjudandet. Finns informationen inte kan det vara ett brott mot marknadsföringslagen.

– Jag vet att Konsumentverket har tittat på flera fall när man tar betalt för något som egentligen är gratis. Det får man göra. Men då är det väldigt viktigt att det framgår tydligt redan vid köperbjudandet. Det verkar inte vara fallet här vilket är oseriöst och kan leda till att man tilldöms böter, säger Mattias Grundström, förbundsjurist på branschorganisationen Swedma, till DN.

Utöver informationsbristen kan det också vara problematisk att som företag skicka ut erbjudanden till privatpersoner utan att dessa på något vis tackat ja till att ta emot den typen av sms.

– Reglerna är väldigt enkla. När det gäller direktannonsering via sms måste mottagaren först ha gett tillstånd till det. Det gäller för alla elektroniska massutskick, säger Grundström till DN.

LÄS MER: SF varnar: Bedragare bakom sms om billiga biobiljetter

Hemsidan innehåller ingen information om företaget eller vilka som arbetar där. Det enda som finns är en adress till en postbox i Malmö och ett telefonnummer som leder till en telefonsvarare, där en röst uppmanar till att besöka hemsidan.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset