Så här kunde det se ut, i sms:et glansdagar. Men nuförtiden tar meddelande-appar så som messenger, imessage och whatsapp över.
Så här kunde det se ut, i sms:et glansdagar. Men nuförtiden tar meddelande-appar så som messenger, imessage och whatsapp över.

I går fyllde sms:et 25 år. Den 3 december 1992 var nämligen dagen och året då världens första meddelande togs emot av en mobiltelefon. Men nu är sms:et storhetstid snart ett minne blott.

”Merry Christmas”.

Så löd det första sms:et som någonsin skickades till en mobiltelefon. Datumet var den 3 december 1992, och den då 22-åriga ingenjören Neil Papworth skickade meddelandet från sin dator till en kollega, som i sin tur tog emot meddelandet på en telefon vid en fest en bit bort.

Läs mer: SL slutar med sms-biljetter

Året efter började finska Nokia använda den 160-tecken långa meddelandetekniken i sina telefoner, vilket satte en snöboll i rullning som till slut ledde till att tekniken blev totalt dominerande för mobiltelefoner. Men efter många år av total dominans minskar nu antalet skickade meddelanden världen över, och i Sverige har antalet skickade sms år 2017 nått sin lägsta notering på tio år, enligt statistik från Post- och telestyrelsen, PTS.

Mobildata håller på att ta över, där appar så som Facebooks ”Messenger” och Apples inbyggda meddelandeteknik ”imessage” använder mobilens surfdata i stället för att registreras som sms.

Helt utdöende är dock inte sms:et som meddelandeform. Faktum är att svensken fortfarande i snitt skickar 57 sms i månaden, enligt PTS.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset