De här kapslarna hade mannen i magen i minst tolv dagar innan han uppsökte vård.
De här kapslarna hade mannen i magen i minst tolv dagar innan han uppsökte vård.

När kapslarna med kokain inte kom ut den naturliga vägen ställdes mannen inför ett val: Riskera livet eller söka hjälp och ställas inför rätta.

Mannen, som är i 55-årsåldern, kom till Sverige via Panama, Amsterdam och Köpenhamn den 15 april. Knappt två veckor senare kom han till Östra sjukhuset i Göteborg med 583 gram kokain i magen och bad om hjälp med att få ut det. 

► LÄS MER: Greps med kokain för miljoner i sväljkapslar

Själv säger mannen, som varit bosatt i Panama en tid, att han tvingats svälja kapslarna under hot från en affärsman han lånat pengar av och sedan tvingats åka till Sverige med lasten. Väl i Sverige ska han ha hållits fången i väntan på att knarket skulle komma ut men lyckats fly. Det köper inte Hovrätten för Västra Sverige:

”Enligt hovrättens mening är NN:s berättelse också påfallande torftig och detaljfattig när det gäller beskrivningen av fång- enskapen i såväl Panama som i Sverige samt resan till Sverige. På fråga om var han hölls i Sverige har han svarat ’på ett ställe med flera rum’”

Hovrätten skärper straffet för mannen med ett och ett halvt år till fyra år och sex månader efter en tidigare dom i Tingsrätten. Kokainet var förpackat i 59 plastfilmsbollar på knappt tio gram styck.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott