Redan innan vår dotter föddes började vi byta ut en del plastsaker i vårt hem, därför var det självklart att vi även skulle ge vårt kommande barn en så giftfri uppväxt som möjligt. Nu när vår dotter är här är jag glad att jag redan innan var medveten. Medveten om varför det är viktigt att ha koll på vad hon leker med och stoppar i munnen. Bra leksaker behöver inte alls vara tråkiga eller fula, utan uppmanar snarare till kreativitet och utvecklande lek. Träskallran och den hemvirkade snuttekaninen med ullstoppning är två favoritleksaker för dottern som nu är åtta månader.

LÄS MER: Så sanerar du bort farliga kemikalier

För listan över vad konventionella leksaker kan innehålla kan både göras tråkig och lång. Väldigt lång. Hormonstörande ämnen så som mjukgörande ftalater och bisfenol A (BPA) eller parabener och bromerande flamskyddsmedel. Trots att lagstiftningen för leksaker skärptes 2013 finns det fortfarande skrämmande många giftiga leksaker ute i handeln och i våra hem. Leksaker som små barn biter och suger på och som finns i princip alla barnrum. De mest känsliga utsätts för kemikalier dag som natt – en kemikaliecocktail. Ärligt talat vet vi inte exakt vad alla dessa olika kemikalier gör tillsammans med varken våra barns eller våra egna kroppar.

Det vi dock vet är att ämnena som finns i många leksaker kan orsaka både diabetes, autism, allergier, fetma och cancer. Sjukdomar som vi nu mer nästan tar för givet, eftersom de är en så pass stor del av vårt samhälle. Men om studier visar på dessa samband – varför är inte det allmänt känt? Varför fortsätter föräldrar köpa giftiga leksaker till sina barn? Det är dags att vi som föräldrar och konsumenter börjar läsa på och ställa krav. Krav på att lagstiftningen skärps ytterligare och på att information sprids. Börja rensa hemma i leksakskorgen men också sålla bort företag som varken tar socialt eller miljömässigt ansvar. Stora leksaksföretag är inte i första hand ute efter att ge barnen en giftfri uppväxt, de vill tjäna pengar.

LÄS MER: Här får barn i sig farliga kemikalier

Kanske behöver inte heller barnen de där 500 leksakerna att leka med, som studier har visat att de har i genomsnitt. Jag förespråkar inte bara giftfria utan även färre leksaker. Mindre och klokare konsumtion borde faktiskt inte vara så svårt, vi vill trots allt våra barns bästa. Vi som föräldrar, men också vår dotter, föredrar helt klart några få giftfria och sjysta leksaker framför plastiga och hormonstörande.

Annie Andersson

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset