I veckan presenterade Hipster International sin årliga rapport över läget för de lite häftigare människornas rättigheter i världen. Årets rapport täcker juli 2015 till juni 2016 och omfattar 159 länder. Ett bärande budskap i rapporten är den svåra situationen för hipsters i Göteborg. Att framleva en avantgardistisk livstil eller konsumera coolhet i Sveriges andra stad blir allt svårare. Göteborg är just nu den minst häftiga staden i världen.

Så vad har då hänt i Göteborg?

►LÄS MER: Tackbrev till den lilla människan – ni är hjältar

GP, Avenyn, Augustifamiljen och en utgiven soloskiva av Ebbot Lundberg är naturligtvis katastrofer man i första hand tänker på. Men även mindre mer svårgreppbara skeenden måste lyftas fram, som ett daterat uteliv, obefintlig modescen och överkokta skaldjur i kombination med en alltför generös ström ensamkommande smålänningar har lett fram till att hipsters i Göteborg i dag söker asyl i andra delar av världen. Det enda positiva som nämns i rapporten är den förestående konkursen av GP som ses som absolut nödvändig för ett uppdaterat stadsliv i takt med tiden.

Självförtroendet är nere på noll i staden. Man brukar skoja om att man får dra tillbaka klockan fem år när man anländer till centralstationen. Det är nu alldeles för snällt. LAHT, Local Albert&Herbert Time, går endast att utläsas via timglas eller, vid klart väder, med hjälp av en pinne som riktas mot solen.

Den lilla bykänsla som Göteborg omger sig av kan te sig mysig i teorin. I praktiken är den livsfarlig och har totalt avstannat utvecklingen i staden. Det är som att en ostkupa suttit över staden de senaste 300 åren.

Stadens pr-maskin Go:teborg betraktade ängsligt utvecklingen. Och i ett desperat försök att återuppliva Göteborg kontaktades Stockholm, närmare bestämt Filip & Fredrik-bolaget Nexiko, och snart flögs två stockholmshipsters in för att blåsa liv i stan med en PR-film där bland annat Niklas Strömstedt ser obekväm ut i baksätet av en gammal Volvo. Resultatet är en katastrof. PR-filmen döptes till ”Typiskt Göteborg med David och Kakan” (spektaklet går att betrakta på Youtube).

LÄS MER: Matkritiker: 08-kockens kedja är ett fiasko för Göteborg

Det hela ledde naturligtvis till att Göteborg kändes än mer desperat och motbjudande. Och jag tror nu att stadens botten är nådd. Och kanske är det lika bra. Jag föreslår att man helt börjar om från början. Tar in en ordentlig och världsvan referensgrupp som får i uppgift att studera en stad som Antwerpen – en stad lika stor som Göteborg, även den belägen vid kusten och med samma antal invånare, men som har utvecklats i en helt annan riktning. Till en vacker blomstrande kulturstad med stilbildande elitmode, högklassiga råvarurestauranger, riktiga naturvinbarer, lättrostade terroir-kaféer, ledande konst- och designcentra och bubblande subkulturer.

Något måste göras. Den här håller helt på att gå åt helvete. Snälla Gud. Make Göteborg Great Again.

+ Morrissey – kommande spelning på Way Out West kommer ånyo att förnedra övriga artister och deras banala uttryck, vilket naturligtvis låter onödigt förmätet av mig att här säga, men jag kan inte beskriva det på ett mer naturligt sätt.

– Lundellbunkern – den tiggande återvinningsstationen bestående av tre arbetslösa journalister har förstått att indiepubliken bara ger kaffepengar och vänder nu blicken mot Per Gessle och Abba. Bör Musikhjälpen kopplas in?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kolumn