Larmet går och flera brandmän och befäl skyndar sig till stationen för att ingå i den utryckningsstyrka som ska svara på larmet. De lämnar sina familjer och vänner, kanske mitt under middagen eller nattningen av barnen, för att åka till ett jobb där vardagen handlar om liv och död.

Vi går in i brinnande hus och letar efter saknade människor, dyker efter personer som saknas i vatten, och klipper loss skrikande människor ur kvaddade bilar.

►LÄS MER: Efter dödsolyckan: Nu ändrar räddningstjänsten sina rutiner

När jag håller om ett skadat barn på en olycksplats vill jag inte behöva fokusera på att hela tiden vända mig om och se så att jag inte kommer bli överkörd. Jag vill kunna ge barnet en nalle, hålla om barnet och på något sätt försöka ge trygghet i en kaosartad situation, inte behöva se mig om över axeln efter bilar som kommer körandes. En dag kanske det är ditt barn vi håller om och försöker rädda livet på ute på vägarna.

Jag vill kunna hjälpa mamman som slutat andas ut ur den kvaddade bilen. Jag vill kunna ha tillräckligt med plats och kunna känna mig trygg på mitt arbete så att jag kan göra mitt bästa för att rädda hennes liv. Kanske är det en dag din mamma vi försöker få ut ur den kvaddade bilen.

Jag vill kunna göra mitt bästa när jag försöker lugna pappan som krampaktigt sitter och håller i ratten medan tårarna rinner ned för hans kinder. Då vill jag inte själv behöva vara otrygg på min arbetsplats, jag behöver kunna känna ett lugn för att kunna lugna pappan. Kanske är det en dag din pappa vi försöker lugna.

Jag ska inte behöva stå vid avspärrningen vi har satt ut för att stanna trafiken och titta på kön av bilar som bildats så att ingen bryter sig ut ur ledet och riskerar att köra på mina kollegor. Jag vill vara vid de skadade där jag gör nytta och kan hjälpa till att rädda liv och ge trygghet. Jag förstår att du kan vara stressad, men snälla ge oss den tiden att försöka rädda liv som vi behöver. En dag kanske det är din familj vi försöker rädda?

LÄS MER: Räddningstjänstens vädjan: Ring inte 112 när någon grillar

Vi finns till för dig när vi lämnar våra familjer för att åka på larm för att rädda dig och din familj. Jag vill kunna göra mitt bästa och känna mig trygg på min arbetsplats för att kunna rädda liv på bästa sätt. Jag ska inte behöva vara rädd för att bli överkörd. Respektera våra avspärrningar så att vi kan jobba ostört. Tack. 

Mina tankar går till de brandmän som den senaste tiden har omkommit. Tankarna går också till deras familjer.

Karl Haag, 21 år

Brandman vid räddningstjänsten Färjestaden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt