Så var det dags igen. På söndag väntas snö i Stockholm, enligt SMHI:s prognos. Arkivbild.
Så var det dags igen. På söndag väntas snö i Stockholm, enligt SMHI:s prognos. Arkivbild.

SMHI har utfärdat en klass-1 varning för snö och ishalka i stora delar av norra Sverige. Varningar gäller också för kuling längs hela kusten utom vid Öresund.– Och på söndag väntas snö i framför allt Stockholmsområdet, säger meteorologen Marie Staerk på SMHI.

Varningsläget uppdateras hela tiden på SMHI:s hemsida. Klass-1 varningarna är den lägsta nivån på den tregradiga skalan och innebär vissa risker för allmänheter och störningar i en del samhällsfunktioner.

Fredagens snöfall i norr väntas avta under lördagen, och berör då främst fjälltrakterna, mellersta och norra Norrland. I kustlandet kan det bli inslag av regn. I Svealand ser det ut att bli klart eller halvklart väder.

– Därmed blir det också ganska soligt, säger Marie Staerk som berättar att det väntas molnigare väder i södra Götaland.

– Men molnigheten minskar och det blir lite klarare under dagen, säger hon.

I stora delar av landet väntas det bli ganska blåsigt med måttlig till frisk västlig eller nordvästlig vind. På söndagen vrids vinden mer åt norr och det blir blåsigast längst ostkusten. Nederbördsområden kommer att bildas över Östersjön och driva in som snöblandat regn över Stockholmsområdet.

– Först som blötsnö, men eftersom det väntas bli kallare under dagen är prognosen att det övergår i snö. Nederbördsområdet väntas också beröra Gotland, men där är nederbördsformen mer osäker.

Övriga landet ser ut att få en ganska blåsig, men ändå rätt solig och klar, söndag. Undantaget är fjälltrakterna, där är prognosen att det blir en hel del snöbyar.

– Nordvinden gör också att det blir generellt kallare: omkring 3–4 plusgrader i landets sydligaste delar och 5–10 minusgrader i Norrland, säger Marie Staerk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset