Räddningstjänsten i Kinda arbetar med att få undan träd från vägarna. Den tunga blöta snön som kommit under natten har gjort att flera träd fallit över riksväg 23/34 och riksväg 134.
Räddningstjänsten i Kinda arbetar med att få undan träd från vägarna. Den tunga blöta snön som kommit under natten har gjort att flera träd fallit över riksväg 23/34 och riksväg 134.

Efter att snön har vräkt ner över stora delar av landet börjar det värsta ovädret avta. Undantaget är Gotland där klass 2-varningen kvarstår.I spåren av ovädret har regionala tåg och bussar ställts in och tusentals hushåll drabbats av strömavbrott.

Mest intensivt var snöovädret i Östergötlands, Jönköpings och Kalmar län, liksom på Gotland. Men på söndagseftermiddagen verkade det värsta vara över, och klass 2-varningarna togs bort från Östergötland och Jönköping.

– I princip har det slutat snöa där – nu letar sig snöfallet vidare söderut. Men för Gotland ligger varningen kvar till måndagen, säger Charlotta Eriksson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Strax före lunch hade klass 1-varningar utfärdats för i princip hela Sveriges östkust, och hela Götaland, men de flesta varningar togs bort under tidig eftermiddag. De består dock i Västerbottens, Västernorrlands, Gävleborgs, Uppsala, Jönköpings och Kronobergs län samt Öland.

Men värst är det på Gotland. Där gäller klass 2-varning fortfarande och uppemot två decimeter snö väntas.

Risk för halka

De stora snömängderna i kombination med blåsten kan skapa särskilda problem med drivbildning i Gotlands öppna terräng.

– Om det snöar och blåser rejält samtidigt så hjälper det inte att man plogar, vägarna kommer snart vara översnöade i alla fall, säger Katarina Wolffram på Trafikverket.

Förutom risk för halka på vägarna varnar SMHI även för att störningar kan uppstå i el- och telenäten.

På söndagseftermiddagen var som mest 2 700 Eon-kunder i främst östra Götaland drabbade av strömavbrott, medan Vattenfall och Ellevio noterade avbrott för något hundratal kunder i Västra Götaland. Men antalet sjönk under sen eftermiddag.

Inställda tåg

Trafikverket har ställt in alla tåg på sträckorna Linköping–Kalmar och Linköping–Västervik eftersom de inte är säkrade mot fallande träd, vilket i sin tur riskerar att göra tågen stående ute i snöovädret.

– I snöfall och när det blåser kraftig vind, kan det bli svårt att få ut folk ur tåget, säger Katarina Wolffram.

Just fallande träd skapade under dagen problem på Bohusbanan, där tågtrafiken drogs med vissa förseningar.

I Uddevalla tvingade översnöade och hala vägar Västtrafik att ställa in samtliga busslinjer under hela söndagsförmiddagen, rapporterar P4 Väst.

Även i Stockholm uppstod trafikproblem under morgonen. Vid sjutiden började en plogbil brinna på E18 vid Tensta. Ingen skadades såvitt känt i branden, men senare fick en person föras till sjukhus sedan en bil sladdat in i mitträcket vid avspärrningarna på E18.

Per Svensson Borrud/TT
Plogbil röjer snö på riksväg 134 mellan Kisa och Åtvidaberg.
Mons Brunius/TT
Snöovädret i östra Götaland och på Gotland kan skapa problem på vägarna. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset