Snön ställer till stora problem i delar av landet.
Snön ställer till stora problem i delar av landet.

Ett snöoväder drar just nu i över Sverige. Klass två-varningar är utfärdade i delar av landet. Elnätet, vägar, bussar, tåg och brittiska kungligheter påverkas.

SMHI har utfärdat en klass två-varning i Gävleborg och Västernorrland.

– Det här är vår näst högsta varningsnivå. Det innebär att det kan medföra fara för allmänheten, stora materiella skador och störningar i viktiga samhällsfunktioner, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

I länen där varningarna är utfärdade väntas mellan 30 och 50 centimer snö under torsdagen. Enligt Sandra Andersson verkar det som att prognosen stämmer.

– I dessa områden finns det redan mycket snö. Att det kan komma upp till 50 centimeter snö under ett och samma dygn kan medföra problem. Dessutom är det en väldigt hård vind längs kusten vilket förvärrar situationen, säger hon.

Sundsvalls kommun beslutade att stänga alla kommunala skolor under torsdagen på grund av den stora snömängden som väntas komma.

LÄS MER: Ovanligt mycket snö på flera håll

Bolaget som ansvarar för kollektivtrafiken i Västernorrland, Din tur, beslutade under torsdagsmorgonen att ställa in alla bussar i länet.  Även i Hälsingland har många busslinjer ställts in och alla tåg mellan Sundsvall och Umeå är just nu inställda.

– Vi kan inte garantera säkerheten för varken passagerare eller personal, säger Erik Hedlund, trafikchef på Din tur till ST.

Enligt ST har även flera lastbilar fastnat på E4 norr om Timrå vilket gör att det är stopp på motorvägen i norrgående riktning.

Helahälsingland rapporterar om att 950 hushåll i Hälsingland just nu är strömlösa på grund av vädret.

SMHI har även utfärdat varningar i Jämtland och Dalarna på grund av snöovädret. Här är det dock klass ett-varningar som är utfärdade vilket är den lägsta varningsgraden myndigheten kan utfärda.

SE ÄVEN: 6 grejer du inte visste om snö

Inte ens brittiska kungligheter kan fly från ovädret. Prins William och hertiginnan Kate skulle under torsdagsförmiddagen flyga till Uppsala. Tanken var att paret skulle ha ett möte med SAAB:s vd Håkan Buskhe och försvarsministern Peter Hultqvist. Detta var något som fick ställas in och nu flyger paret vidare till Oslo istället. Kungligheternas Sverigebesök blev alltså kortare än planerat. Detta rapporterar UNT.

Sandra Andersson på SMHI säger att man ska kolla med regionerna man bor i för rekommendationer vad man ska göra.

– Vi på SMHI kan bara utfärda varningar, inga uppmaningar till allmänheten. Det är upp till de berörda regionerna, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset