Trots varningar från SMHI överraskade snöfallet längs östkusten. Det tidigare rekordet för snö i november i Stockholm kan vara på väg att slås.

Boende längs ostkusten, från Stockholm och upp till Gävleborgskusten vaknade upp till en vintervit värld och mer är att vänta under det kommande dygnet. Varningen gäller även Västernorrlands län.

– Snöfallet rör sig norrut längs kusten och någon gång sent i kväll bör det ha lämnat Stockholmsområdet och i stället bli mer intensivt över Gävleborgskusten och Västernorrland under sen kväll och natt, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Att det snöar så mycket över Stockholmsområdet tidigt i november hör inte till vanligheterna och Charlotte Eriksson tror att de tidigare toppnoteringarna på 29 centimeter, som uppmättes på Obsvervatoriekullen 1985 och 2004, kan slås av det här dygnet.

– Mätresultaten har vi först i morgon bitti, så då vet vi, säger hon.

Problem i trafiken

Trafikverket varnar för besvärligt väglag och uppmanar bilister att inte ge sig ut på vägarna utan godkända vinterdäck.

– Vi har många rapporter om avåkningar och stillastående bilar, säger Lena Karlsson, pressinformatör vid Trafikverket.

Även kollektivtrafiken i Stockholm drabbades av stora problem med framför allt bussar som fick ställas in.

Försenad flygtrafik

Snön sinkade också en del flygavgångar.

– När det snöar så mycket som det gör måste vi snöröja start- och landningsbanorna lite oftare för att se till att förhållandena är bra vilket gör att en del flyg kan bli försenade, säger Victoria Ström, pressinformatör vid Swedavia, som driver flygplatserna.

Resenärer uppmanas att vara ute i god tid och följa informationen på Swedavias hemsida och app där informationen om flygtider hela tiden uppdateras.

I Stockholm har några skolor valt att stänga på grund av den osäkra situationen i kollektivtrafiken, bland annat Internationella engelska skolan i Nacka och Adolf Fredriks musikklasser i centrala Stockholm.

"Med anledning av det rådande snöovädret och mycket osäkra kommunikationer tvingas vi ställa in skoldagen", skriver Adolf Fredriks rektor Lars-Göran Jacobsson i ett mejl till elevernas föräldrar.

Jonas Ekströmer/TT
Cyklister på en snöfylld gata i centrala Stockholm. Huvudstaden har bombarderats av snö under natten.
Pontus Lundahl/TT
En buss som kört fast i central Sundbyberg.
Henrik Montgomery/TT
Snön vräker ned över Stockholm och skapar problem i trafiken.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset