Metro hjälper dig att få bättre koll på hur valen gick i Göteborg, Stockholm och Malmö. Foto: Wikipedia Commons/IBL/Wikipedia Commons/Väsk.
Metro hjälper dig att få bättre koll på hur valen gick i Göteborg, Stockholm och Malmö. Foto: Wikipedia Commons/IBL/Wikipedia Commons/Väsk.

Har du mest fokuserat på riksdagsvalet? Du är inte ensam. Här kommer en snabbguide kring hur valet gick i kommunal- och landstingsvalet i våra storstadsregioner.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) vill fortsätta styra i Stockholm stad tillsammans med MP, V och FI. Foto: IBL.

Stockholm

Kommunalval:

De rödgröna ser ut att bli det största blocket i Stockholms stad med 48 mandat mot Alliansens 45 mandat, och Sverigedemokraterna ser ut att få en vågmästarroll med 8 mandat Under mandatperioden som varit har Stockholms stad styrts av S, MP, V och FI, en rödgröna koalition som dock nu ser ut att tappa sin majoritet i Stockholms stadshus. Socialdemokraterna blev största parti i valet med 22,2 procent av rösterna, något som partiet inte varit sedan 2002. Feministiskt initiativ gick betydligt bättre än i riksdagsvalet och klarade spärren på tre procent med 3,3 procent av rösterna.

Landstingsval:

I Stockholms läns landsting ser inget av blocken ut att få egen majoritet. Alliansen blev störst med 70 mandat mot de rödgrönas 64 mandat. Sverigedemokraterna har varit vågmästare under mandatperioden och stärker den rollen med 15 mandat. Alliansen har styrt Stockholms läns landsting i tolv år. Både de rödgröna och Alliansen har sagt att det kommer att krävas blocköverskridande uppgörelser efter valet.

Även kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Ann-Sofie Hermansson, S, hoppas att partiet kunna fortsätta sitta kvar vid makten efter valet. Foto: IBL.

Göteborg

Kommunalval:

I Göteborg var den stora skrällen att det nybildade partiet Demokraterna får 17,2 procent. Partiets huvudfråga är att stoppa tågtunneln Västlänken. Demokraterna blev andra största parti efter Socialdemokraterna som fick 20,4 procent av rösterna. Socialdemokraterna backade jämfört med förra valet, men inte så mycket som en del prognoser gjorde gällande innan valet. Moderaterna backade rejält med 7,8 procentenheter och hamnade på 14,5 procent. Under den gångna mandatperioden har Göteborg styrts av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ, en konstellation som med 39,8 procent ser ut att bli större än Alliansen i Göteborg.

Landstingsval:

Västra Götalandsregionen har styrts av allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet under den gångna mandatperioden. Den konstellationen tappade sin majoritet i året val. I valet blev Socialdemokraterna största parti med 22,8 procent av rösterna följt av Moderaterna på 16,9 procent och Vänsterpartiet på 15 procent. Moderaterna var partiet som tappade mest, hela 6,4 procentenheter från förra valet.

LÄS MER: Lista: Så gick det för partiledarna på hemmaplan

Carl Johan Sonesson, regionråd för Moderaterna i Region Skåne kunde glädjas åt att Alliansen blev största parti i landstingsvalet. Foto: Annika Persson, Precious People.

Malmö

Kommunalval:

Socialdemokraterna är starka i Malmö och har styrt i hela 24 år. Även denna gång blir Socialdemokraterna och Miljöpartiet största blocket även om de inte får egen majoritet. Socialdemokraterna fick 31 procent av rösterna. Feministiskt initiativ har suttit fyra år i kommunen men åker nu ut tillsammans med Kristdemokraterna. Centerpartiet däremot kommer i stället in i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna går framåt kraftigt i kommunen och landar på 16,4 procent. Om Malmöalliansen skulle välja att samarbeta med Sverigedemokraterna skulle de få ett mandat mer än de rödgröna.

Landstingsval:

Region Skåne har styrts i minoritet av Socialdemokraterna och Miljöpartiet under mandatperioden som varit. Men båda partierna backar i det här valet och Alliansen får en majoritet med 40,6 procent jämfört med 37,9 procent för S, MP och V. Sverigedemokraterna var partiet som gick framåt mest, och får 19,8 procent av rösterna.

Fotnot: Valresultaten är preliminära.

LÄS MER: Vem ska styra landet? Här är allt som händer efter valet

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset