Hillary Clinton och Donald Trump är två av favoriterna i det kommande presidentvalet.
Hillary Clinton och Donald Trump är två av favoriterna i det kommande presidentvalet.

Hur går det för Hillary Clinton och Donald Trump i striden om presidentskapet i USA? Här är en kort sammanfattning av händelseförloppet med det du behöver veta för att hänga med.

Ännu är det lång tid kvar tills det avgörs, men det amerikanska presidentvalet är i allra högsta grad ett samtalsämne redan nu. Och det kan vara förvirrande att hänga med. Så här går det till, och hittills har detta hänt.

Inte alltid kandidaten med flest röster som blir president

• Innan presidentvalet äger rum väljer partierna ut sina egna kandidater, vilket fortfarande pågår. USA har ett så kallat tvåpartisystem och sedan mitten av 1800-talet är det Demokraterna och Republikanerna som har gjort upp om presidentskapet. Inte heller innan dess var det någon större variation på partitillhörighet.

• När partiernas kandidater har valts ställs de mot varandra i kamp om varje delstat. Varje delstat har ett antal så kallade elektorsröster som representerar statens storlek. Den kandidat som får flest röster från väljarna i varje delstat kammar hem samtliga av dessa elektorsröster, teoretiskt sett även om det bara är med en rösts övervikt.

• Det finns 538 elektorsröster att slåss om, vilket gör att den som får minst 270 av dessa blir USA:s president. Detta system gör att den som väljs till president inte alltid får flest väljarröster, vilket skedde när George Bush vann valet över Al Gore år 2 000.

Republikanernas Donald Trump skapar skandalrubriker – men går som tåget

• I nuläget är det 17 republikaner som har meddelat intresse för att representera partiet i presidentvalet, medan endast 5 demokrater med säkerhet ställer upp. Bland de mer omtalade republikanerna finns sonen och brodern till två tidigare presidenter, nämligen Jeb Bush, som har ett stort stöd i partiet.

LÄS MER: Jeb Bush siktar på Vita Huset

• Scott Walker, guvernör i delstaten Wisconsin, ligger också högt i mätningarna. Snacket kring honom har kommit att handla mycket hand motstånd till facken, och hans benägenhet att sänka skatter.

• Den mest omtalade kandidaten just nu, som tillsammans med Jeb Bush har störst stöd bland Republikanerna, är företagsmannen Donald Trump. För den stora massan i Sverige är Trump kanske mest känd för sin medverkan i olika TV-program, till exempel "The Apprentice", och hans mäktiga Trump Tower i New York.

LÄS MER: Trump dumpas efter sexism

• I juni blev han dock avskedad från TV-nätverket NBC efter att ha gjort kontroversiella uttalanden om invandrare från Mexiko. I samband med detta slutade NBC även sända skönhetstävlingarna Miss USA och Miss Universum eftersom de ägs av Donald Trump. I en 27 år gammal intervju med Oprah Winfrey presenterar Trump liknande åsikter.

Hillary Clinton kontroversiell – men överlägsen

• För Demokraterna är det Hillary Clinton som leder loppet. Kontroverserna kring Hillary Clinton har bland annat varit att hon skickat tusentals mail i tjänsten från sin privata mailadress. Enligt amerikansk lag måste e-post från offentliganställda som arbetar inom det federala systemet sparas, och endast i undantagsfall får privata adresser användas.

LÄS MER: Hillary Clintons feministkudde gör succé – sålde slut på några timmar

• Hennes kanske största konkurrent, som ändå verkar ha betydligt lägre stöd, ser ut att vara senatorn Bernie Sanders. Han är registrerad som partipolitiskt obunden men samarbetar med Demokraterna. Sanders sticker ut ur mängden med sina uttalade sympatier för socialismen.

Presidentvalet avgörs den 8 november, 2016.

LÄS MER: Republikanska kandidater debatterar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik