Att kolla till telefonen så fort den plingar kan påverka din hjärna mer än du tror.

TT Nyhetsbyrån

Reflekterar du över hur ofta du snabbkollar mejlen eller sms?

Vi människor är sociala varelser, men med de smarta telefonernas och sociala nätverkens intåg i våra liv kan intrycken ibland bli lite väl många.

Då vi inte är biologiskt konstruerade att kolla till telefonen var och varannan minut kan vår användning stressa hjärnan ordentligt, menar en grupp amerikanska forskare i en artikel i Time magazine.

– Genom Twitter eller Facebook eller mejl så kontaktas du hela tiden av någon i ditt sociala nätverk, säger David Strayer, professor i kognition och neurovetenskap vid University of Utah, till tidningen.

En studie visar nu att det kan ta hjärnan 15 till 25 minuter att komma tillbaka till samma fokus som den hade när den stannade upp för att exempelvis läsa ett mejl eller ett sms.

► Ny forskning: Våra hjärnor är programmerade att vara snälla

Samtidigt vet de flesta med sig hur frestande det kan vara att titta till telefonen så fort den plingar till.

– Det finns nästan ingenting mer övertygande än sociala information som aktiverar hjärnas belöningssystem, säger doktorn Paul Atchley, a kognitiv psykolog vid Kansas University.

Han förklarar vidare hur ett plötsligt ljud under större delen av människans historia har signalerat att ett rovdjur eller en fiende är nära.

– Så något som ett brummande eller ett pip eller ett blinkande ljus pickar direkt på vår uppmärksamhet och detektionssystem för hot.

Och med tanke på att vi i snitt kollar på telefonen över 150 gånger per dag kanske det är värt att ge det hela en tanke.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset