På fredag kommer Iphone 6s till Sverige. Metro har testat den nya mobilen – här är en 60-sekunders genomgång av den nya mobilen.

Siri Amram
Metros prylexpert Aron Andersson.

Till det yttre påminner Iphone 6s helt och hållet om sin föregångare, Iphone 6. Det är visserligen en ny typ av aluminium på baksidan och nytt glas på framsidan. Men utseendemässigt har den inte förändrats mycket.

Som för att kompensera detta har mobilen i stället fått två andra stora uppdateringar: en ny kamera och en ny skärm.

Levande bilder känns som en gimmick. Att kameran nu har fått 12 megapixlar och stöd för 4K-video är så klart väldigt välkommet. Dessutom finns nya funktionen Live Photos. Med den påslagen nöjer sig kameran inte med att ta en stillbild. I stället filmas en kort videosnutt före och efter fotoögonblicket.

Någon traditionell video är det egentligen inte fråga om, snarare kan det beskrivas som en bild som rör lite på sig. Detta är visserligen underhållande, men samtidigt ganska gimmickartat, inte så väldigt användbart.

Många kommer att kopiera nya pekskärmen. Nyheten på skärmsidan här heter 3D Touch. Namnet kommer av att skärmen blivit ännu mer tryckkänslig, den känner nu hur hårt du trycker, inte bara att, och hur länge. Beroende på hur hårt du trycker på exempelvis en appikon kan du antingen starta appen, som vanligt, eller få upp en liten meny direkt på hemskärmen. För kameraappen gör detta att du kan hoppa direkt till selfie-läget eller videoläget.

Det här är absolut användbart – och så fort du vant dig finns det många tidsvinster att göra i vardagen. Det går att förhandsgranska mejl utan att öppna dem, att direkt ringa dina favoritkontakter utan att öppna telefonappen. Med tanke på att utomstående utvecklare kommer att kunna nyttja denna funktion får vi snart se fler användningsområden. Förmodligen dröjer det inte länge innan fler mobiler har samma teknik.

I videon ovan kan du se de nya funktionerna in action.

Metro återkommer snart med ett större test av Iphone 6s.
►LÄS MER: Användare: Nya Iphone 6s blir så varm att kamerablixten stängs av

►LÄS MER: Nya Iphone 6s får superskärm – ännu enklare att använda mobilen

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om iphone Teknik