Klicka på bilden för att göra den stor. 
Klicka på bilden för att göra den stor. 


Är du kompetent men har svårt för att kommuni­cera? Då kan vägen till drömjobbet bli längre.
– Oftast är det socialt kompetenta som får jobb framför de kompetenta, säger retorikkonsulten Elaine Bergqvist.


Hon tillämpar retorik varje dag, oavsett om det handlar om en föreläsning, ett möte eller nya rader till en krönika eller bok. I sitt eget företag Perspektiv nischar Elaine Bergqvist in sig på kommunikation över kulturgränserna.
– I Sverige får du inte visa missnöjda känslor lika öppet som i andra länder, vi är ganska konflikträdda. I stället för att ta en konflikt så bevarar vi den genom att aldrig ta den, säger Elaine Bergqvist.

– Upprörda känslor är mer tabu här och anses många gånger inte konstruktivt. Men egentligen är konflikter ett bra sätt att rensa det som kan bli en tryckt stämning väldigt länge. Många tror att man lär sig retorik genom att läsa om det, men det är lika sannolikt som att lära sig att dansa salsa genom att studera det i en bok. Kurser med praktisk tillämpning är viktigare än akademiska begrepp som ethos, logos och pathos, säger hon.

– Alla kan bli bra på retorik precis som att alla kan bli vältränade. Man kan lära sig allt om retorik, men bara för att man har läst och kan allt om Bibeln blir man inget helgon. Alla felar, även retorikkonsulter, säger Elaine Bergqvist.

När hon får chansen att lyfta fram två duktiga retoriker hämtar hon inspiration i politiken och musikbranschen.
– Olof Palme var lysande. Han lyckades nå en bred publik, gjorde sig förstådd och var personlig – något som nästan är avskalat från dagens politiker.
Timbuktu är en modern retoriker som lyckas skjuta in viktiga budskap medan publiken dansar. Han får fram sitt budskap på ett sätt som gör att budskapet nästan känns som ditt eget, tycker Elaine.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset