Från och med i höst kommer nya bilar att förses med en ny typ av sifferkombination på registreringsskyltarna.
Från och med i höst kommer nya bilar att förses med en ny typ av sifferkombination på registreringsskyltarna.

Snart kommer svenska bilar att förses med en ny typ av registreringsskyltar. Detta eftersom antalet möjliga kombinationer håller på att ta slut.

De svenska registreringsnumren är på väg att ta slut. I dagsläget är 11,5  av totalt 12 miljoner kombinationer förbrukade, och därför kommer Transportstyrelsen förse nya bilar med en ny typ av registreringsskyltar från och med i höst.

– Det finns ett tak på tolv miljoner lite drygt och vi börjar närma oss det. Vi slår i taket i början av nästa år och därför ser vi till att förändra strukturen innan dess, säger Christofer Kärrdahl, verksamhetsledare fordon på Transportstyrelsen, till Expressen.

LÄS MER: Så får du bäst betalt för din begagnade bil

Förändringen innebär att den sista siffran kan bytas ut till en bokstav. På så vis möjliggörs ytterligare 39 miljoner nya kombinationer.

Så här kommer de nya skyltarna att se ut. Den sista siffran byts ut till en bokstav, vilket möjliggör ytterligare 39 miljoner möjliga kombinationer.

Den nya kombinationen gäller endast nya bilar. De skyltar som pryder dagens bilar kommer att vara kvar, och dessutom kommer en del nya bilar få gamla registreringsnummer i takt med att bilar skrotas.

De nya skyltarna kommer att börja användas från och med sista kvartalet i år.

LÄS MER: EU vill skärpa utsläppskrav på bilar

– Då kommer vi även informera allmänheten så man inte tror att det är en massa utländska och falskregistrerade bilar. Men även andra länder behöver få information om att de svenska registreringsnumren kan se lite annorlunda ut, säger Christofer Kärrdahl, till Expressen.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset