Efter att ha undersökt dess säkerhet och effektivitet har den Europeiska läkemedelsmyndigheten ställt sig positiv till malariavaccinet Mosquirix. Det betyder att vaccinet snart kan komma att användas i malariadrabbade Afrika.

I ett uttalande under fredagen ställde sig den Europeiska läkemedelsmyndigheten positiv till effektiviteten hos malariavaccinet Mosquirix, som utvecklats av läkemedelsjätten Glaxosmithkline. Vaccinet har varit i utvecklingsstadiet sedan 1980-talet.

Det är stora nyheter för särskilt områdena i Afrika söder om Sahara där Malaria är en vanlig och dödlig sjukdom. Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattade 2013 att 163 miljoner människor smittas varje år, och 528 000 dör. Barn under fem år är särskilt utsatta.

► LÄS MER: Malaria kan ha dödat fler än ebola

Mosquirix har genomgått kliniska prövningar som visat att det hindrar malariautbrott hos 56 procent av barn mellan 5-17 månader och 31 procent hos barn mellan 6-12 veckor. Vaccinets effekt minskar dock efter ett års användning.

Effektiviteten är alltså begränsad, men ändå så pass stor att fördelarna utväger nackdelarna, enligt Europeiska läkemedelsmyndigheten som menar att vaccinet bör kombineras med andra skydd som myggnät. Det är dock WHO som i oktober kommer besluta om huruvida vaccinet ska komma att användas i stor skala.

Malaria är en sjukdom som orsakad av encelliga parasiter och sprids genom myggor inom släktet Anopheles, så kallade malariamyggor.

► LÄS MER: Stor oro – trots framsteg mot malaria

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa