Mona Sahlin är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.
Mona Sahlin är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Snart öppnar landets första stödtelefon för personer som vill lämna våldsbejakande extremistiska rörelser och deras anhöriga.

Mona Sahlin är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism och hon berättade under lördagen om regeringens nya insats som är ett steg i att förhindra våldsbejakande extremism.

– Jag och några av mina medarbetare har lagt ner rätt många timmar redan nu, den här sommaren, när föräldrar förtvivlat har ringt och inte fått stöd och uppbackning från de myndigheter som de har kontaktat. Och så litar de på oss i någon mening och vi har faktiskt kunnat hindra en del resande, säger Mona Sahlin till Sveriges Radio.

Stödtelefonen är dock bara en del av ett större arbete, och de kommer fortsätta arbetet med att informera och erbjuda hjälp till anhöriga och de som vill lämna våldsbejakande extremistiska rörelser.

– Hur många vet i dag; vad gör man då? Vem ringer man? Om nån vill hoppa av IS, hur många kommuner vet i dag vart man vänder sig för att få proffshjälp? Det är den typen av kunskap som är mitt uppdrag, säger hon till SR.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset