Så här får du inte göra.
Så här får du inte göra.

På torsdag, den första februari, blir det förbjudet att hålla i telefonen eller annan kommunikationsutrustning när du kör bil. Men hade vi inte redan en liknande lag, tänker du? Det här behöver du veta.

2013 tillkom en ny paragraf i trafikförordningen – det blev förbjudet att använda mobiltelefonen på ett sätt som ”inverkade på bilkörningen”.

Från och med den första februari i år blir reglerna strängare. Det här säger den nya lagen.

LÄS MER: Skärpt förbud mot mobil bakom ratten

Vad innebär den nya lagen?

Du får överhuvudtaget inte använda din telefon, eller ”annan kommunikationsutrustning”, om du håller den i handen när du kör bil, motorcykel, moped, buss eller lastbil. Vad begreppet ”annan kommunikationsutrustning” innebär får den eventuella rättsprocessen avgöra – men enligt polisen ingår GPS i begreppet.

Du får alltså fortfarande prata i telefon, men måste då vara uppkopplad till bilstereon via bluetooth eller aux-sladd, exempelvis.

Vad är anledningen?

Enligt regeringen är den nya regeln mer tydlig än den som kom 2013 – det kommer göra så att fler följer den, menar man.

Transportstyrelsen och polisen menar att syftet är att öka säkerheten i trafiken.

Vad händer om jag bryter mot lagen?

Polisen kommer inte göra några nationella insatser för att kontrollera att vi följer lagen – men det betyder inte att du kommer undan. Pratar du i telefon och exempelvis vinglar över mittlinjen eller kör upp på en trottoar kan polisen rapportera dig. Då kan du få böter och bli av med körkortet.

LÄS MER: Sveriges lärare: Vi vill ha mobilförbud i skolan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset