Fönstertittning är inget brott. Inte att filma en naken person i dennes hem heller. Men den 1 juli kan det bli ändring på det – med en ny lag.

Lotta Bergseth

En man åtalades sedan han filmats – naken – av en förbipasserande kvinna. I framtiden, i liknande fall, skulle det kunna bli kvinnan som åtalas istället.

"Om man bor i ett hus som man betalat för så ska man faktiskt kunna gå runt i det hur man bäst behagar."
Det är bara en av de många arga kommentarer som strömmat in, sedan Metro i går berättade om en man som åtalats för att han gått naken i sitt eget hem, och därmed "blottat sig" för en kvinna som gick förbi ute på gatan.
"Åtala kvinnan som filmade honom istället, så oerhört kränkande", lyder en annan.

Men det finns ingen lag som förbjuder någon att titta in – eller filma – genom någon annans fönster.
– Det här är en knepig fråga som har varit på tapeten länge, och man har länge försökt täppa till "luckor i lagen" utan att lyckas, säger Karin Rosander, informationschef på Riksåklagaren.

Men kränkande fotografering kan snart bli en egen brottsrubricering. Just nu ligger en proposition i riksdagen som föreslår att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 juli i år.
När fallet med styvpappan som monterade in en kamera i en tvättkorg för att filma när styvdottern duschade togs upp för ett par år sedan i svensk domstol friades han, eftersom inget förbud mot detta finns i lagen. Detsamma gäller fall där samlag har filmats i smyg av den ene parten, där någon har fotat sexuell beröring av sin sovande flickvän eller där någon satt upp en kamera i sitt ex bostad för att filma honom/henne med sin nya partner.

När fallet med styvpappan togs upp i svensk domstol kommenterade Högsta Domstolen att skyddet för integriteten i sådana situationer är bristfälligt i Sverige, varpå man på justitiedepartementet började jobba på den här propositionen.
– Det kan handla om fall där man fotar någon i hemlighet där denne har rätt att vara ifred. Lagen är inte tagen än men förslaget är att den ska börja gälla den 1 juli, säger Per Claréus, pressekreterare på justitiedepartementet.

Men alla är inte positiva till det nya förslaget. Svenska journalistförbundet anser att riksdagen ska säga nej.
– Det här förslaget är lika trubbigt som om en kirurg skulle använda slaktarkniv istället för skalpell när hon opererar. Det man gör är ju att man inte bara kriminaliserar smygfotograferande i sovrum, utan även att fotograferande journalister i alla lägen måste fundera på om det han eller hon gör är brottsligt, säger Stephen Lindholm, ordförande i SJF:s yttrandefrihetsgrupp.

– Vår tryckfrihetslagstiftning bygger på att det är den ansvarige utgivaren som avgör om det är lämpligt att publicera en bild. De säger ju att man kan göra undantag vid nyhetsförmedling, men det blir ändå en åklagare som ska bestämma om det journalisterna gör är okej eller inte. 

Men i fall där nakna filmas genom fönstret av sina grannar då, skulle det inte behövas ett förbud mot sådant?
– Det är klart att vi inte tycker att det är okej, men vi tycker att den problematiken skulle kunna kommas åt med andra lagstiftningar, som att utvidga hemfridsbrott, ärekränkning eller förtal, säger Stephen Lindholm.

Den nya lagen föreslås börja gälla den 1 juli och straffet för kränkande fotografering föreslås vara böter eller fängelse i högst två år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset