Samsung och Apple är nära på att komma överens om en ny standard som kan komma att helt ersätta fysiska SIM-kort. Då skulle du mycket enklare kunna byta mobiloperatör.

Under torsdagen rapporterade Financial Times att mobiljättarna Samsung och Apple är i slutskedet i samtal som skulle kunna innebära en övergång till elektroniska SIM-kort.

Detta sammanfaller med att GSMA, industriorganisationen som representerar världens mobiloperatörer, är nära att besluta om en standard som innebär att SIM-kort istället för att vara något du får av en operatör redan sitter inne i telefonen när du köper den.

► LÄS MER: Mobil vid middag det mest förbjudna

De SIM-kort som finns tillgängliga idag låser i regel fast konsumenten till en specifik operatör, men en övergång från fysiska till eletroniska SIM-kort skulle innebära att du kommer kunna byta operatör fritt.

Det är bra nyheter för mobiltillverkare som på så sätt skulle kunna öka sin makt. Samtidigt skulle mobiloperatörer förmodligen missgynnas av att inte kunna låsa fast konsumenter vid en specifik operatör.

► LÄS MER: Så enkelt kan din mobil översätta skyltar i realtid

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset