Ett franskt företag har lanserat en minst sagt bisarr metod för att behålla din älskades doft efter att den gått bort: Göra parfym av den dödes lukt.

TT/ Getty/ Montage

För cirka 5 000 kronor kan du få återuppleva gamla kärlekskänslor. 

Det var för sju år sedan som grundaren Katia Apalategui kom på den ovanliga idén. Hon befann sig då mitt i en sorgeprocess efter pappans bortgång. Hennes mamma hade så svårt att släppa sin avlidne make, att hon länge behöll hans örngott för att bevara hans dyrbara doft, skriver The Guardian.

Det fick hennes dotter att börja tänka ut sätt för att fånga en persons individuella doft – så att sorgsna människor aldrig mer skulle behöva längta efter deras älskade igen. Sagt och gjort. Efter flera år av efterforskning kom Katia Apalategui till slut i kontakt med Havre University – som har utvecklat en teknik för att återge den mänskliga doften.

Så hur går det till?

– Vi tar personens kläder och extraherar lukten från dem och rekonstruerar den i form av en parfym, förklarar Geraldine Savary på Havre University.

Det tar fyra dagar att framställa den dyrbara doften som kommer att kosta cirka 5 000 kronor per flaska. Katia Apalategui planerar att lansera parfymen i höst.

– Just nu går vi via begravningsbyråer och erbjuder familjer en liten låda som innehåller en flaska med den avlidnes lukt, som vi extraherat från ett stycke material som vi fått av dem, berättar Katia Apalategui.

Hon hoppas att tekniken även kommer att användas för att framställa dofter av personer som är vid liv. Det kan användas som en Alla hjärtans dag present till en partner eller för barn, vars föräldrar är tillfälligt bortresta, menar hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset