Billiga, men bra, mobiltelefoner från kinesiska tillverkare har blivit en nagel i ögat på Apple och Samsung. Nu kommer elbilarna som ska tävla med Tesla.

En ”billig” Tesla kostar dig minst 600 000 kronor. Senaste Model X, en SUV, kostar över en miljon. När bilvärlden fortfarande väntar på att Tesla ska släppa en bil som någon faktiskt har råd med så jobbar Kina med just det.

Flera tillverkare i landet satsar nu på egna elbilar, skriver Wired. Och enligt tidningen är deras plan att nästintill sno Teslas design rakt av. Faktum är att mycket av tekniken i Teslas bilar har gjorts tillgänglig för andra av den amerikanska biltillverkaren. Tesla har helt enkelt släppt tekniken fri så att fler ska kunna nyttja den. 

Ett exempel är Le Car, från streamingföretaget Le TV, som för övrigt kallats för Kinas ”Netflix”. I april nästa år väntas bilen göra debut på bilmässan i Peking. Ett team på 600 personer arbetar med att utveckla bilen och en del av dem har rekryterats från företag som General Motors, BMW och just Tesla, skriver Wired.

►LÄS MER: Tesla Model X är här – därför är stadsjeepen årets mest hajpade bil

Ett annat exempel är Youxia Ranger X, som utvecklas av kinesiska entreprenören Huang Xiuyuan, 28 år gammal. Blott 50 ingenjörer ska ha utvecklat den bilen på bara 16 månader, och den är i princip en kopia av Tesla Model S med likadant chassi och interiör. Namnet ”Youxia” var också det kinesiska namnet på tv-serien ”Knight Rider”, med David Hasselhoff.

Även i Taiwan utvecklas en Tesla-kopia, i bilen Thunder Power, med liknande prestanda som Teslas bilar. En prototyp av den bilen testas redan i Milan, och planeras lanseras i slutet av 2017.

Kopiorna lånar så mycket av Tesla att företaget släppt ett uttalande:

”Kina har visat ett engagemang för hållbar transport, och Tesla är beredda att hjälpa till med det. Vi är glada att se att Model S och Teslas affärsmodell används som riktmärke för att förbättras. Vi öppnade upp våra patent för att uppmuntra dess användning enligt god sed, inte för att underlätta skapandet av Tesla-kopior som varken förbättrar innovation eller hjälper elbilsrörelsen. Och konsumenter förstår skillnaden på konkurrens och kopior”.

►LÄS MER: Teslas hån mot Apple: ”De anställer ingenjörer som vi gett sparken”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik Tesla