2022 är det nya datumet för flytten av det nuvarande Kiruna centrum.
2022 är det nya datumet för flytten av det nuvarande Kiruna centrum.

Den 24 maj inleds flytten av Kiruna. Men varför ska staden flyttas, och när ska det vara klart? Här kommer en genomgång för dig som inte har full koll.

Kulturbyggnaden Arbetarbostaden B5 blir den 24 maj den första att flyttas till sin nya plats. Därmed inleds flytten av Kiruna.

Här är bakgrunden till stadsflytten.

Varför ska Kiruna flyttas?

Gruvbolaget LKAB hojtade till redan 2003 till Kiruna kommun om att markdeformationerna, som med tiden utvecklas till sprickor och från gruvbrytningen spridit sig snabbare än vad de tidigare trott.

2004 skickade Kiruna kommun ut ett pressmeddelande: Staden ska flyttas. Några år senare beslutade LKAB dessutom att anlägga en ny nivå i gruvan, drygt en kilometer under staden, som gjorde så att flytten blev än mer nödvändig.

LÄS MER: Från Kiruna till rymden – så skulle Sverige kunna skriva rymdhistoria

Vad händer nu?

Den 24 maj i år flyttas den första av åtta kulturbyggnader till sin nya plats, meddelar LKAB i ett pressmeddelande. Det är det första steget i avvecklandet av den nuvarande stadskärnan. Under 2017 ska sammanlagt sju kulturbyggnader flyttas till foten av berget Luossavaara.

Byggandet av den nya stadskärnan påbörjades redan 2014. I år ska två kvarter byggas i det ”nya” Kiruna. Ett där Kulturhuset ska hålla till, och ett med bostäder, restauranger och butikslokaler, skriver NSD.

När flyttas resten, då?

Planen var att flytten av det nuvarande Kiruna centrum skulle ske 2019, men förra veckan meddelade LKAB att de skjuter på flytten i tre år, till 2022. Anledningen är att Kiruna kommun presenterat sin tidsplan på när den nya stadskärnan ska vara klar.

”Det har lett till att vi kunnat synka tidsplanerna för köp och flytt utifrån den takt det ska byggas fastigheter att flytta till, vilket alla vinner på”, skriver LKAB i en kommentar, enligt TT.

Var ska det nya Kiruna ligga?

Den nya stadskärnan ska ligga cirka tre kilometer öster om den nuvarande stadskärnan. Centrala Kiruna ska bindas samman med Tuolluvaara och Lombolo.

LÄS MER: LKAB senarelägger flytt av Kiruna

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset