Det går att deklarera på flera olika sätt: På webben, via sms, telefonsamtal eller app alternativt genom att fylla i den fysiska blankett som skickas hem.
Det går att deklarera på flera olika sätt: På webben, via sms, telefonsamtal eller app alternativt genom att fylla i den fysiska blankett som skickas hem.

Senast den 15 april i år ska årets deklarationsblankett ha hamnat i brevlådan, men redan den 22 mars kan den nyfikna se sitt preliminära skattebesked på internet.

Inför deklarationstider samlas alla uppgifter om svenskarnas ekonomi in, totalt ska det räknas ihop skattebeslut för omkring 7,7 miljoner privatpersoner. Rapporter från banker, arbetsgivare och myndigheter ska alla in till Skatteverket, som just nu har några köriga månader.

►LÄS MER:  Förslaget: Unga och nyanlända ska slippa betala skatt

Med hjälp av e-legitimation går det att redan från den 22 mars att se sitt preliminära skattebesked och godkänna sin deklaration om man är av den snabbare skaran svenskar. Vill man hellre vänta på det fysiska utskicket från Skatteverket kan man behöva vänta en dryg månad längre, senast den 15 april får man sina deklarationsuppgifter hemskickade. Den eventuella återbäringen får man däremot vänta på ett tag till.

Den senaste statistiken från Skatteverket visar att allt fler väljer att deklarera med e-legitimation. Högst andel privatpersoner som väljer att använda tekniken via dator eller app för att godkänna skattebeslutet bor i Östergötland. Hela 70,6 procent av östgötarna väljar e-deklarering.

I Jämtland är man minst benägen att e-deklarera, där 59,29 procent av ländets invånare väljer att skicka in sitt godkännande på det viset.

►LÄS MER:  Vidrigt att höra rika gnälla över högre skatt

Den 2 maj är sista dagen att godkänna sin deklaration. Det kan göras på flera olika sätt. Antingen via webben eller app med e-legitimation, eller så används den personliga kod som kommer i samband med blanketterna när man ringer, smsar eller skickar in sitt godkännande med post.

För den som väntar på återbäringspengar tillbaka kommer dessa in på kontot tillsammans med slutskattebeskedet som antingen skickas i juni, augusti eller september.

Får man däremot betala en extra skatteinbetalning så ska detta göras senast den 3 maj, det vill säga om du är skyldig mindre än 30 000 kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi