Bethania Palma intervjuas på scen på Kulturhuset kl 20.15 den 13 mars.
Bethania Palma intervjuas på scen på Kulturhuset kl 20.15 den 13 mars.

Politiskt hårdvinklade sajter och Facebook-grupper har gått på högvarv, samtidigt som mediemarknaden sakta kollapsar. Det utgör grogrund för att ogrundade påståenden och fejknyheter får stor spridning, säger Snopes-reportern Bethania Palma till Viralgranskaren.

Bethania Palma, reporter på Viralgranskarens kollega i USA, sajten Snopes, kommer till Källkritikens dag 13 mars.

– Jag tror att en del av de politiska problem vi nu har i USA är ett resultat av att människor ägnar så stor tid åt ett slags upprördhetens kretslopp, snarare än att tänka kritiskt.

Palma startade sin bana inom dagstidningsvärlden i Los Angeles och skrev om allt från lokalpolitik till brott. Nu är hon anställd hos Snopes sedan i fjol

Vad tycker du om det senaste halvårets diskussioner om ”fake news”?

– Det har blivit i det närmaste meningslöst. Nu använder Trump och hans supportrar det som ett ord för alla nyheter de inte gillar. Det här är vansklig terräng. Varje öppet och demokratiskt samhälle behöver fria medier och tillgång till fakta och information som är objektiv och korrekt.

LÄS MER: Facebook har börjat märka falska nyheter – så här fungerar det

”Fake news” må ha seglat upp på agendan men det handlar om något välkänt, menar Bethania Palma.

– Propaganda är knappast något nytt. Det som är nytt är att i och med nätet och sociala medier så har möjligheten för propaganda att spridas snabbt ökat.

Utmaningen som hon ser det är att få människor att känna igen propaganda.

– Av vad jag har sett så är det väldigt förvirrat där ute.

Hon pekar delvis på en kollapsande mediemarknad, samt att de politiskt hårdvinklade sajterna och Facebook-grupperna gått på högvarv.

– När du läser en lokaltidning varje dag så vänjer du dig vid det transparenta sätt som informationen producerades på. Källor citeras och uppgifter kollas på ett sätt som läsaren kan följa genom hela processen, säger Bethania Palma.

VIDEO: Så tillagar du en viral fejkstory

Men förändringen, att människor nu loggar in på Facebook och enbart läser rubriker som kommer från medier som de klickat gilla, orsakar problem.

– För att få folk att klicka och generera intäkter så måste dessa publikationer spela på känslor – upprördhet och rädsla.

Vilken effekt tror du att faktakollande har på människor?

– Det verkar finnas ett ökande efterfrågan för det, och pålitlig faktabaserad journalistik. Ibland blir folk arga när man faktakollar ett påstående och resultatet går emot deras världsbild. Det är oftast då vi blir anklagade för att vara partiska (det gäller båda håll). Jag tror att det har att göra med den ökande tendensen att människor känner sig berättigade till sina egna versioner av subjektiv verklighet och förvirringen som råder kring åsikter och fakta.

Gäst på Källkritikens dag

Namn: Bethania Palma
Från: Los Angeles
Vad är Snopes? En amerikansk sajt som startade som en vandringssägensencyklopedi 1995 och i dag är världens mest kända faktakollarsajt.

Mer om Källkritikens dag:

När? 13 mars på Viralgranskarens 3-årsdag
Var? Internet, skolor och på Kulturhuset i Stockholm
Hur anmäler jag mig? Gå in på Viralgranskarens Facebook-sida och skriv upp dig på evenemanget. Det är gratis att dyka upp på plats i Hörsalen. Programmet för allmänheten startar kl 17 med panelsamtal om vad bristen på källkritik kan ge för konsekvenser.
Vad kan man göra mer den här dagen?
Följ direktsändningen från dagen, den startar för skolelever kl 12.30.
Gå in på Metro.se och testa att viralgranska själv.
Fira där du befinner dig, uppmärksamma kollegor och kompisar på dagen!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset