”Snygg brottsling” blev nätfenomen – stämmer
”Snygg brottsling” blev nätfenomen – stämmer

Meagan Simmons trodde att hon avtjänat sitt straff för rattfyllan 2010. Då började bilder av henne med roliga texter spridas på nätet.

Någon nätanvändare tyckte att hon lyckades vara snygg på den bild som togs av henne i orange overall hos polisen. Så föddes nätfenomenet ”attractive convict”.
 
I våras exploderade användandet av det så kallade memet och texter som ”skyldig – till att ha stulit mitt hjärta” och ”Så här ser en modellfånge ut” skrevs över bilden och spreds på nätet. 
 
Nu har Simmons anlitat en advokat för att på stopp för spridningen av hennes bild och stämmer sajten instantcheckmate.com, en sajt som inte är olik den omdebatterade Lexbase i Sverige, för att ha spridit hennes bild, skriver New York Post.
 
Advokaten Matthew Crist säger till tidningen att nätfenomenet gör att Simmons associeras till brottslig verksamhet – i många fall nämns grova brott som mord och rån i bildtexterna – och kräver att bilden tas bort. 
 
Han jämför det med att använda en känd persons ansikte utan tillåtelse.
 
– Om Tom Cruise gör reklam för Axe så kan inte folket på Old Spice använda hans ansikte, det är samma fråga, säger Crist till NY Post. 
 
Så kallade mugshots publiceras frikostigt på nätet av amerikanskt rättsväsende och kan därifrån spridas vidare. 
 
Oavsett rättegångens utgång blir det nog svårt att stoppa nätfenomenet med den hjärtekrossande förbrytaren.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset