Europas svenske stjärna Henrik Stenson under söndagens runda.
Europas svenske stjärna Henrik Stenson under söndagens runda.

Två segrar, tre förluster – efter en snygg avslutning mot Jordan Spieth.Det blev Henrik Stensons eget facit i Europas Ryder Cup-förlust.– Jag är ganska nöjd med veckan, säger han.

Det blev ingen ny europeisk mirakelvändning, utan i stället ett tronskifte i Ryder Cup. USA behöll greppet som man kopplade redan under fredagsförmiddagen och tog sin första seger sedan 2008.

– Givetvis hade vi önskat behålla bucklan. Men vi visste att det skulle bli en tuff uppgift, även om man inte går ut innan och säger att det ska bli jäkligt svårt. Så det är svårt att säga att det är förvånande att USA vinner, även om vi hade hoppats att det skulle vara tajtare på slutet, säger Henrik Stenson.

Han gjorde i alla fall allt han kunde för att skapa ett drama under söndagens singelspel. Han spelade sin allra bästa golf när Jordan Spieth besegrades med 3/2. Den svenske världsfemman kopplade greppet med tre birdies på fyra hål under mitten av rundan.

– Jag spelade riktigt bra golf i dag, säger Stenson.

– Jag slog många kvalitetsslag och fick igång puttern i dag. Jordan är en svår motståndare, han var en helt annan spelare i dag jämfört med i går, när han inte spelade så bra.

Två poäng

Henrik Stenson var en av fem spelare i det europeiska laget som fick spela samtliga fem matcher. Hans facit blev negativt, två poäng av fem möjliga, trots att spelet egentligen lovade mer.

– Spelmässigt gör jag två riktigt bra matcher, singeln i dag och bästbollen med Justin på fredagen. Då spelade jag två rundor riktigt bra golf. De andra tre rundorna var lite mer "average", men det var ändå tillräckligt bra för att kunna få lite mer poäng, säger han.

– Och motståndarna hade kanske lite mer flyt i ett par matcher.

"Fantastisk vecka"

Efter en makalös säsong, med seger i British Open och silver i OS, har 40-åringen njutit av veckan i solen på Hazeltine. Man kan säga mycket om den högljudda om omdiskuterade amerikanska publiken i Minnesota, men den har varit med och bidragit till att skapa en enorm stämning under de tre Ryder Cup-dagarna.

– En fantastisk vecka. Oavsett om vi vinner eller inte så är det bland det största man kan vara med om i golfväg, säger Stenson om sin fjärde Ryder Cup.

– Det är ett extremt stort event, även om det är lite "halv-zoo" här emellanåt, men det är en fantastisk sammanhållning och stämning under veckan.

För Stenson, som vilade sitt slitna knä i tre veckor inför Ryder Cup, väntar nu lite mer vila innan han gör sina sista tävlingar för säsongen.

– Jag har lagt mycket fokus på fysen, har cyklat mycket både för knät och för att hålla kroppen i bra trim. Jag känner mig rätt stark och pigg med tanke på att jag har spelat fem matcher, säger han.

– Det är planerat tre veckor ledigt till, sedan blir det avslutningen på "Race to Dubai". Så jag har fyra tävlingar kvar på året.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset