Två Formel 1-mekaniker talar med en italiensk TV-reporter i stället för att jobba. Enligt en holländsk studie blir män så självmedvetna att de förlorar hjärnkapacitet när de talar med en vacker kvinna.
Två Formel 1-mekaniker talar med en italiensk TV-reporter i stället för att jobba. Enligt en holländsk studie blir män så självmedvetna att de förlorar hjärnkapacitet när de talar med en vacker kvinna.
Urban Brådhe

Robin Hallberg, 20, marknadsförare i Vasastan. tror inte att han har fått några men av att han har kvinnliga kolleger.  – Jag har flickvän också så allt det där är lite bortkopplat.

Mäns hjärnor slutar fungera efter att de talat med sina kvinnliga kolleger, enligt en ny studie. Forskare: De är så upptagna med att impa att hjärnan tröttas ut.

I ett experiment vid holländska Radboud-universitetet fick studenter göra en serie test, som mitt i blev avbrutet av ett samtal med en person av samma eller motsatt kön.

När testet fortsatte hade männens förmåga försämrats märkbart i de fall de hade talat med en kvinna, skriver tidningen Chef.

– Resultaten blev dessutom sämre ju mer attraktiv mannen tyckte att kvinnan var, säger forskaren Johan Karremans till metrojobb.se.

För kvinnorna spelade det ingen roll vilket kön personen de träffat hade.

Skillnaden tros bero på att män är så upptagna med att tänka på vad de säger, hur de ser ut och hur de uppfattas när de talar med en kvinna att hjärnfunktioner kopplar ner – till och med efter att samtalet tagit slut.

– Kognitiv förmåga fungerar som en muskel. Om du utför mycket hårt arbete mattas den av efter ett tag och det gör att du får mindre kraft att lägga på annat.

Men även om de kanske inte hör hemma på en arbetsplats ger männens insatser resultat.

– Vi såg att de män som gjorde mest för att imponera också fick mer uppmärksamhet från kvinnorna, säger Johan Karremans.

Betyder det att vi skulle tjäna på att dela upp jobbet i manliga och kvinnliga avdelningar?
– Nej, i verkliga livet kanske inte effekterna är så enorma. Dessutom kan det finnas andra fördelar, som att det blir en trevligare arbetsmiljö.

Resultaten i studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Experimental Social Psychology.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset