Civilmininster Ardalan Shekarabi (S) presenterade vallöftet om att förbjuda religiösa friskolor vid en pressträff. Bilden är tagen vid annat tillfälle.
Civilmininster Ardalan Shekarabi (S) presenterade vallöftet om att förbjuda religiösa friskolor vid en pressträff. Bilden är tagen vid annat tillfälle.

Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor. Det berättade civilminister Ardalan Shekarabi (S) och gymnasieminister Anna Ekström (S) på en pressträff. "Vi ser allvarliga problem med de religiösa friskolorna", säger Ardalan Shekarabi till SVT.

Socialdemokraterna vill inte att religiösa friskolor ska finnas i Sverige. Vallöftet presenterades av civilminister Ardalan Shekarabi (S) och gymnasieminister Anna Ekström (S), under en pressträff på tisdagen, skriver SVT.

Enligt Shekarabi ökar segregationen, och civilministern menar samtidigt att religiösa friskolor i flera fall står för ett religiöst förtryck.

– De religiösa friskolorna ska bort från det svenska skolsystemet, säger han, skriver SVT.

LÄS MER: Skärpta regeringskrav på religiösa friskolor

Partiet menar att den svenska skolan måste präglas av de värderingar och principer som finns i grundlagen. Dessutom vill partiet att man ser över lagstiftningen gällande vilka som får äga och driva en skola.

– Målet med lagstiftningen är att de oseriösa aktörerna ska bort från den offentligt finansierade skolan och välfärden, säger Shekarabi, och betonar vikten av pedagogik inom skolan.

– I svensk skola ska det vara lärare och pedagoger som styr, inte präster och imamer. Just nu kan vi inte garantera att det är så. Det är ett allvarligt problem, säger Shekarabi under pressträffen.

Möjligheten för att be i skolan ska dock finnas kvar, menar partiet.

LÄS MER: Bidragsregler för friskolor skärps

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset