Gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström (S) säger att partiet vill förbjuda mobiltelefoner i skolorna.
Gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström (S) säger att partiet vill förbjuda mobiltelefoner i skolorna.

Socialdemokraterna går till val på att förbjuda mobiltelefoner i skolan. Enligt partiet skulle det leda till ökad studiero för elever i grundskolan.

Socialdemokraterna vill införa mobilförbud i klassrummen för grundskolelever, skriver Aftonbladet.

I dag kan rektorer själva införa regler för hur mobilanvändandet på skolan ska se ut, men det finns ingen lag som säger att det är förbjudet. Det vill socialdemokraterna ändra på.

– Vi vill vända på ordningen och säga att utgångspunkten ska vara att man inte ska ha mobiltelefoner med i klassrummet, säger gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström (S), till Aftonbladet.

LÄS MER: Sveriges lärare: Vi vill ha mobilförbud i skolan

Syftet med förbudet är att det ska bli ”mindre tjafs” ute i skolorna om vilka regler som faktiskt gäller, och att läraren ska få lagstiftningen i ryggen. Enligt förslaget ska undantag mot förbudet kunna göras i särskilda fall, till exempel om en elev har en sjuk förälder som behöver kunna nå sitt barn.

Sedan tidigare har även Liberalerna sagt att de vill införa ett mobilförbud.

– Mobilerna ska bort, sade Jan Björklund i SVT:s morgonstudion tidigare i år.

LÄS MER: Franska beslutet: Mobiltelefoner totalförbjuds under skoltid

Samtidigt har Miljöpartiet uttalat en mer restriktiv inställning till ett förbud.

– Vi ska inte sitta i Stockholm med pekpinnar och tro att det är det som blir frälsningen för skolorna, har Gustav Fridolin sagt till SVT.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset