Vittnesmålen flödar på internet om att CBD-olja har positiva effekter på epilepsi. Men föräldrar som ger det till sina barn kan bli anmälda till socialnämnden. ”All sjukvårdspersonal är skyldiga att göra orosanmälan”, säger Lisa van Duin, jurist på Socialstyrelsen.

TT/pressbild

Att ge CBD-olja, som inte är godkänt som läkemedel och som dessutom är narkotikaklassat kan innebära påföljder för föräldrarna ifall vården får vetskap att barnet får oljan.

LÄS MER: Maria ger sin femåriga dotter cannabis mot epilepsin

– Det är en väldigt komplex fråga, det är jätteviktigt att komma i håg att all sjukvårdspersonal är skyldiga att göra orosanmälan. Det är en jätteviktig anmälningsskyldighet. Och ”oro” har en ganska låg ribba, det räcker med att man misstänker att ett barn far illa, säger Lisa van Duin, jurist på Socialstyrelsens avdelning för regler och behörighet.

LÄS MER: Andreas, 36: Jag tog cannabis mot min smärta - nu ska jag åtalas 

Just när det gäller CBD-olja, som inte är ett godkänt läkemedel och som är klassat som narkotika kan det teoretiskt sett hända att föräldrar blir anmälda till socialtjänsten.

– Om man som hälso- och sjukvårdspersonal tror att barnet kan komma till skada, måste de anmäla om de misstänker att barnet inte får den vård som behövs, säger Lisa van Duin.

Många föräldrar som ger CBD till sina barn köper det utomlands eller på nätet. Att föra in cannabis i Sverige är olagligt.

LÄS MER: Så här kan cannabis påverka dina hjärnceller

Tillverkare av CBD-olja uppger att halten av det psykoaktiva ämnet THC är lågt. Men den utfästelsen betyder inte att preparatet är okej i lagens ögon. Nyligen dömdes en person för böter för ringa narkotikabrott och brott mot lagen om hälsofarliga varor för innehav av en vätska på 4 milliliter med en THC-halt på 0,2 procent.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa Cannabis