Socker säljs ur en lastbil i ett område i Kairo i Egypten.
Socker säljs ur en lastbil i ett område i Kairo i Egypten.

Hyllorna gapar tomma, köerna ringlar långa och hamstrande handlare riskerar fängelse. Brist på basvaror – däribland socker – eldar på missnöjet över hur president Abd al-Fattah al-Sisi hanterar den krisande ekonomin i Egypten.

Det finns en ny typ av skurk i Egypten. Nyligen dömdes en butiksinnehavare till fängelse för att ha hamstrat socker istället för att sälja det vidare och några dagar tidigare grep polisen en servitör med tio kilo av den söta varan på fickan.

Landet befinner sig i en sällan skådad sockerkris som skvallrar om tillståndet i den egyptiska ekonomin. Efter sex år av politisk oro och en kollapsad turistnäring har den lamslagits av stigande inflation och brist på utländsk valuta, vilket gör det svårare att importera basvaror.

Viktig import

Egypten importerar nästan en tredjedel av de omkring tre miljoner ton socker som konsumeras årligen.

Nu har många butiker slut på det vita guldet – vilket är särskilt kännbart för egyptierna som älskar sitt te med många skedar sötningsmedel. Myndigheter har lagt beslag på tusentals ton socker vid räder mot fabriker och lager, och det ska nu säljas billigare via statliga försäljningsställen.

Samtidigt har polisen växlat upp arbetet med att få bort sockret från den svarta marknaden och en särskild telefonlinje har öppnats för människor som vill rapportera in fall av lagring av socker och ris, skriver den statliga tidningen al-Ahram.

Ökat missnöje

Sockerkrisen har eldat på det växande missnöjet över president al-Sisi, vars regering också fattat det impopulära beslutet att slopa subventioner i ett försök att återuppliva ekonomin.

– Ingen står ut med honom längre. Socker är som ris och olja och vete. Det är något som aldrig får ta slut. Du kan inte mixtra med det. Vem kan leva utan socker? säger butiksinnehavaren Ahmad el-Gebaly till The New York Times och lägger till:

– Folk kommer att bli tokiga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset