Sofia, som kallar sig för ”Foodprep queen”, har över 7 000 följare på Instagram och många inspireras av hennes kreativa matlådor.
Sofia, som kallar sig för ”Foodprep queen”, har över 7 000 följare på Instagram och många inspireras av hennes kreativa matlådor.

Sofia Lindström från Västerås är mästare på att göra matlådor. Varje vecka gör hon storkok och delar med sig av recepten på Instagram. Här är hennes bästa matlåde-tips.

Allt började med att Sofia ville börja äta mer hälsosamt och gå ner i vikt. Matlådorna blev ett sätt att skapa fasta rutiner och samtidigt ha koll på vad hon stoppade i sig. I dag har de blivit en del av hennes livsstil, något som SVT Västmanland var först med att skriva om.

– Just nu jobbar jag jättemycket så om jag inte hade gjort mina matlådor så hade jag inte haft ett fungerande vardagsliv, berättar hon för Metro.

Varje söndag lagar hon mat i två timmar – vilket resulterar i 20 lådor för veckan till henne själv och sambon.

– Vissa som håller på med foodpreping gör rätt tråkig mat men jag försöker göra vällagad och god mat som man inte tröttnar på, säger hon.

►LÄS MER: Psykologen: Därför stjäl kollegan din matlåda

Begreppet ”Food prep”, som handlar om att planera och förbereda sina måltider, kommer från USA och används flitigt inom fitness-världen. Sofia, som kallar sig för ”Foodprep queen”, har över 7 000 följare på Instagram och många inspireras av hennes kreativa matlådor.

– Jag tror många tycker det är kul att få inspiration men också se att det inte är omöjligt att få till rutin på matlagningen.

För att lyckas med matlådan gäller det att storhandla smart och ladda upp med några favoritrecept som du kan tänka dig att äta flera gånger.

– Köttfärssås med spaghetti är en klassiker. Och såser som går att värma funkar bra att ha i lådan, annars kan maten lätt bli för torr.

►LÄS MER: Så vet du om din matlåda är säker

Potatisen ska du skippa helt och hållet.

– Den blir torr och fryser man in den smular den sönder sen när matlådan är tinad, varnar Sofia.

Att använda färska grönsaker framför frysta gör att maten känns fräschare.

– Våga också prova nya kryddor så det inte bara blir salt och peppar, det blir ingen kul smak då.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Matlåda