Meddelandet som mannen skickade till kvinnan när hon anmält honom för misshandel.
Meddelandet som mannen skickade till kvinnan när hon anmält honom för misshandel.

Sofia, 31, dejtade en chef som hon träffat via jobbet. Men när hon anmälde mannen för misshandel skickade han ett meddelande där han hotade att få henne sparkad.

”Ska få båda sparkade till veckan. Fördelen med att vara chef ;)”

Det sms:et fick Sofia, 31, efter att hon med stöd av en arbetskamrat anmält en arbetsledare på Stora Enso för misshandel. Själv jobbar hon för en underentreprenör åt företaget.

Sofia och mannen hade några månader tidigare inlett en relation och skulle ha en romantisk weekend i Göteborg.

Men på kvällen blev mannen svartsjuk och våldsam. Sofia berättade i rätten att mannen gav henne en örfil i hotellets hiss så att hennes läpp sprack. Tillbaka på hotellrummet tog han stryptag på henne, hotade att hänga henne i ett lakan från ventilationen och gav henne en spark i ryggen.

– Jag blev chockad och livrädd. Jag tänkte ”det här händer inte mig”, säger Sofia.

Först ville hon bara glömma händelsen. Men när hon gjorde en polisanmälan fick hon ett meddelande från mannen. Han hotade att se till att hon och en person på Stora Enso som stöttat henne skulle få sparken.

– Jag fick en stor klump i magen. Jobbet är ju en stor trygghet. Jag tänkte, ska han ta det ifrån mig också?

LÄS MER: Därför blir man en stalker

Mannen dömdes för misshandel efter att nattportieren på hotellet styrkt Sofias vittnesmål och berättat att Sofia lämnat hotellet ledsen och upprörd mitt i natten med skador vid munnen.

Domen i Värmlands tingsrätt blev villkorlig dom och samhällstjänst i 75 timmar.

Sofia säger att hon berättat om mannens hot att få henne sparkad för sin chef, som tagit vidare uppgifterna till personer inom Stora Enso. Men inget har hänt.

Mannen jobbar fortfarande kvar på Stora Enso. I sitt jobb riskerar nu Sofia varje dag att träffa på den person som dömts för att ha misshandlat henne.

– Det är inte alls kul. Han är inne på avdelningen där jag jobbar var och varannan dag. Hans bil står parkerad utanför. Jag vill verkligen inte ha honom i mitt liv, säger hon.

– Stora Enso har inte gjort något, vilket jag tycker är jättedåligt. Jag förstår inte att han får fortsätta ha ansvar för personal, fortsätter hon.

Stora Enso skriver i ett mejl till Metro att företaget inte känt till domen förrän nu. Företaget skriver att de nu ska sätta sig in i situationen och agera utifrån de regelverk och den lagstiftning som finns.

”Alla medarbetare och externa entreprenörer ska kunna känna sig trygga på vår arbetsplats.”, skriver företaget i mejlet.

Mannen, som är småbarnsförälder och har delad vårdnad om sina barn, har tidigare fått ett strafföreläggande för ringa misshandel och ofredande efter att ha slagit sin exflickvän i bakhuvudet och spottat på henne.

Mannen nekar till brott och har överklagat domen till hovrätten.

Fotnot: Sofia heter egentligen någonting annat.

LÄS MER: 35 personer har dött på jobbet – bara i år 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset