Det var en fin sommardag i Dalarna, liksom i hela Sverige, när prinsbröllopet ägde rum i lördags. Jag planterade ringblommor, rosenskära och linnétagetes och rensade ogräs. Byn låg stilla. Älven glittrade. När jag cyklade bort till bondens handelsbod var det ovanligt lite folk där och innehavaren misstänkte att det berodde på prinsbröllopet. Mer och mer blev den lördagen som att vistas i ett främmande land. Hur många som såg tv-sändningarna från Slottskyrkan vet jag inte, men det kom en nästan ödslig, evakuerad stämning över nationen. Uppe i Älvdalen, längre upp i Dalarna, samlades folk på ett torg och såg händelsen på en storskärm.

Jag stod under sommarhimlarna, alldeles stilla, och mätte i alla vädersträck ut den svenska monarkins enorma inflytande över detta land. Det liknar en hypnos. Monarkin får de hårdaste skattekverulanter att plötsligt ilskna till när man påpekar att dessa kungliga bröllop är svindyra för skattebetalarna. De ilsknar till, ty även de mest övertygade rojalisterna vet att det inte går att försvara monarkin med förnuftsskäl. Det enda argument för kungahuset som jag själv kommit på genom åren är att det drar en hel del skvallerenergi från politiken.

På kvällen slog jag på tv:n och såg några minuter av ett studiosamtal om bröllopet. Jag fick en känsla av djupaste overklighet. I programtablån såg jag att SVT sände timme efter timme av ett slags total meningslöshet. Så här skulle nordkoreansk tv antagligen te sig om de hade monarki i landet. Nej, jag blir aldrig arg på rojalister när jag träffar dem i verkliga livet. Jag accepterar deras passion. Arg blir jag bara när jag ser monarkin så helt ta över public service.

Monarkins främsta uppgift i dag är egentligen att förse en ständigt undernärd medieapparat med föda. Kungahuset har sedan länge gått i allians med mediehusen men det är en farlig allians. Rätt vad det är säger en kunglighet något riktigt dumt och allt börjar gunga.

Sverige är i själva verket mycket mer kluvet när det gäller monarkin än vad medieutbudet visade i lördags. Jag och kanske halva befolkningen med mig tillbringade lördagen i ett främmande land, eller ett land ockuperat av en främmande makt. När jag dagarna efter prinsbröllopet ser bilderna från evenemanget tänker jag dessutom hädiskt att de kungligheter som verkar passa bäst ihop och kanske borde ha gift sig med varandra istället är Daniel och Sofia.

+ Bra förslag från Miljöpartiets kongress att 16-åringar bör kunna rösta i allmänna val.

- Jag fruktar att det inte blir mycket äpplen i år, på grund av en kall maj månad.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att bröllopet hölls i Storkyrkan. Slottskyrkan ska det vara. Vi beklagar misstaget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset